Facebook-tribunalet

Aggresjonen mot meddommerne i Hemsedal-saken er en fare for rettssikkerheten.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende

ALVORLIG: Det er en alvorlig trussel mot rettssystemet og rettssikkerheten at meddommerne blir uthengt på Facebook. Foto: Nordli Katrine/Aftenposten

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Voldtektssaken i Hemsedal har opprørt befolkningen, med god grunn. Men det voldsomme sinnet som rettes mot de tre meddommerne som frifant tre menn for gjengvoldtekt er en svært stygg side ved det folkelige engasjementet.

Det er en alvorlig trussel mot rettssystemet og rettssikkerheten at meddommerne blir uthengt på Facebook.

Meddommerne fant det ikke bevist at mennene forsto at kvinnen ikke var i stand til å sette seg til motmæle. Til tross for at hun ble båret inn i campinghytten «som en potetsekk», mente de at hun hadde opptrådt aktivt.

Det er gode grunner til å mene at dette er en feilvurdering. Og det er greit å gi uttrykk for det. Men offentlig uthenging og verbal lynsjing av meddommerne gjør ikke saken bedre. Dette er mennesker som har tatt på seg et viktig og tungt samfunnsoppdrag, og som trolig har dømt etter sin beste overbevisning.

I etterkant av dommen har flere tatt til orde for å stille meddommerne til veggs.

Navn, bilde, og telefonnummer er blitt spredd på sosiale medier. Som følge av det, har en av meddommerne mottatt trusler via Facebook og SMS.

Uthengingen har konsekvenser langt utover ubehaget det medfører for dommerne.

Jussprofessor:

Les også

Hemsedal-saken: - Dommere gjør feil og skyldige vil av og til gå fri

Eirin Eikefjord:

Les også

Folkets dom

Det kan føre til at folk vegrer seg for å bli meddommere. Borgarting lagmannsrett har allerede fått flere telefoner fra meddommere som ønsker å trekke seg, meldte NRK i går. Etter omtalen av dommerne i Hemsedal-saken, er den vurderingen forståelig. Ingen ønsker å bli truet eller offentlig uthengt.

Meddommere stiller opp frivillig. De gjør en viktig jobb for hele samfunnet, og fortjener en takk for innsatsen. Det er nødvendig for en velfungerende rettsstat.

Færre meddommere kan gjøre at det tar lengre tid før saker kommer til retten, og at sammensetningen av dommerne blir mindre mangfoldig.

En annen fare ved uthengingen, er at dommere kan føle seg presset til å stemme i tråd med opinionen. Frykten for represalier kan gjøre at folkets oppfatning vil veie tyngre enn vurderingen av bevisene.

Dette vil være skadelig for rettssikkerheten.

Bergen på mandag:

Les også

Fleire hundre i demonstrasjon mot frikjenning av valdtekt

Undersøkelser har vist at voldtektsofre blir møtt med moraliserende holdninger når saken kommer for retten. Men det betyr ikke at det er noe galt med holdningene til de tre meddommerne som dømte i Hemsedal-saken.

Norske domstoler har problemer som må løses slik at voldtektsofre får behandlingen de har krav på. Det vil ta tid å endre holdninger i befolkningen og i domstolene. Forhåpentlig kan Hemsedal-saken i det minste være et bidrag for å flytte debatten.

Det er ikke tradisjon for å intervjue dommerne om deres votum. Retten gir sin dom i skriftlig form, åpen for alle å lese. Det er positivt at mange leser dommen og engasjerer seg, og gir uttrykk for hvordan de ønsker at rettssystemet skal være.

Men ikke i form av trusler mot dommerne.

Frustrasjonen kan brukes på langt mer konstruktive måter. Man kan delta i den politiske debatten om strafferammer, beviskrav og innretning av domstolen. Man kan bruke stemmeretten. Ikke minst: Man kan melde seg som meddommere.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Huset til Jan må rives om det blir grønt lys for ny sykkel­vei: – Føler hjelpeløshet

Politikerne vil droppe sykkelprosjekter i Bergen Sør. Jan Isaksens bolig ryker om veivesenet ikke snur.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tunneltabbe skapte lange køer. Fløyfjelltunnelen er åpen igjen.

  2. Smittevernoverlegen som sa opp i protest: – Det fremsto som ren løgn

  3. Per Inge Torkelsen er død, 68 år gammel, opplyser familien

  4. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  5. Stakk av fra karantene­hotell – skal ha forårsaket stort Delta-utbrudd

  6. Fikk svært sjelden bivirkning etter første vaksine­dose. Må holde seg i ro i et halvt år.