BT mener: Gi Snowden asyl

Varsleren Edward Snowden risikerer å ikke få en rettferdig rettssak dersom han blir utlevert til USA.

Publisert: Publisert:

STERKT SIGNAL: «Å gi Snowden asyl i Norge vil være et sterkt signal om at heller ikke våre allierte kan sette demokratiske prinsipper til side.», skriver BT på lederplass. Foto: SCANPIX

Da Nobels fredspris ble delt ut i 2010 sto en stol i Oslo rådhus tom. Prisvinner Liu Xiaobo satt fengslet i Kina. Forbrytelsen hans var å ha jobbet for demokrati og menneskerettigheter. Under utdelingsseremonien av Bjørnson-prisen i Molde lørdag, tilhørte den tomme stolen den amerikanske varsleren Edward Snowden. Denne gangen var det norske myndigheter som sørget for at prismottakeren ikke kunne være til stede.

Snowdens fravær skyldtes at regjeringen ikke kunne garantere at han ikke ville bli arrestert og utlevert til USA. NRK har avslørt at amerikanske myndigheter allerede i 2013 sendte et brev til regjeringen, der de ba om at Snowden skulle arresteres dersom han satte sin fot på norsk jord. I stedet for å arrestere Snowden, bør Norge gi ham politisk asyl.

Snowden fikk Bjørnson-prisen for å ha avslørt at det amerikanske etterretningsorganet NSA har drevet omfattende ulovlig overvåking av data— og telefontrafikk. Avsløringene hans førte til at den amerikanske kongressen vedtok ikke å forlenge de delene av den såkalte patriotloven, som ga NSA mulighet til den storstilte innsamlingen av data.

Les også:

Les også

Snowden vurderer å saksøke Norge

I USA risikerer Snowden å bli tiltalt for spionasje og dømt til 30 års fengsel. Amerikanske myndigheter hevder at Snowden vil få en rettferdig rettergang i USA. I en e-post til VG skriver den amerikanske ambassaden at han vil «bli gitt en rettferdig prosess og riktig beskyttelse i enhver straffesak».

Det er grunn til å tvile på forsikringene fra ambassaden. John Peder Egenæs, leder av Amnesty International i Norge, har uttalt seg tvilende til at Snowden vil få en rettferdig behandling.

Uttalelser fra sentrale amerikanske politikere tyder på en sterk forhåndsdømming. Egenæs sier til VG at rettssaken mot Chelsea Manning, en annen amerikaner som lekket hemmelige dokumenter, hadde sider ved seg som ikke var rettferdige.

Etterretningstjenester må av åpenbare årsaker operere i hemmelighet. Å bryte taushetsplikten er i utgangspunktet en alvorlig forbrytelse. Men Snowdens lovbrudd må veies mot hva han lekket og hensikten med lekkasjene. Nettopp fordi etterretning foregår i det skjulte, er det ekstra viktig at sikkerhetstjenestene forholder seg til lovverket og er under oppsyn av folkevalgte organer.

Les også:

Les også

Terrorfrykt kan stanse oppkjøp

Snowdens avsløringer viste at kontrollen med amerikanske etterretningstjenester ikke holdt mål. Rent juridisk kan derfor ikke lekkasjene til Snowden bare vurderes som utlevering av statshemmeligheter. Han er en varsler, som har påpekt brudd på grunnleggende demokratiske prinsipper.

Snowden har for tiden midlertidig asyl i Russland. Det er et paradoks at han har funnet en trygg havn i et land med en total mangel på grunnleggende rettssikkerhet, et land der de hemmelige tjenestene fortsatt er en viktig del av maktapparatet.

Å gi Snowden asyl i Norge vil være et sterkt signal om at heller ikke våre allierte kan sette demokratiske prinsipper til side.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».