Lokal forankring

Norge bør delta i militæraksjoner mot IS i Syria, men bare hvis det foreligger en helhetlig og langsiktig strategi.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende
ta350e30.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

USA ber Norge og en rekke andre land om militær hjelp i Syria mot Den islamske staten (IS). IS kan ikke knekkes uten bruk av militærmakt. Norge har, i likhet med resten av verdenssamfunnet, et ansvar for å bidra til å bli kvitt terrororganisasjonen.

En avgjørelse om å gå til krig skal ikke være lett, heller ikke mot en forhatt organisasjon som IS. En eventuell norsk deltakelse i Syria må vurderes grundig, der virkemidlene og usikkerheten må veies mot sjansen for suksess.

Før Norge engasjerer seg militært i Syria, må en klar strategi være på plass. Vi må vite hva slags aksjoner det er snakk om og hva Norges bidrag vil være. Militæraksjonene må gå inn i en helhetlig plan for å fjerne IS og erstatte terrororganisasjonen med sivile styresmakter.

Det er grunn til å være varsom. Norsk deltakelse kan øke terrorfaren i Norge. IS begrunnet angrepet i Paris 13. november med Frankrikes deltakelse i krigen mot IS.

Risikoen ved en forhastet og dårlig planlagt militæraksjon er at Syria og Irak blir en hengemyr. Som bombingen av Libya i 2011 viste, er det vanskelig å forutse konsekvensene av militære aksjoner. At Norge og resten av landene som deltok i aksjonen ikke hadde noen plan for Libya når bombingen tok slutt, ser vi konsekvensen av nå.

Hovedargumentet for å gå til krig mot den islamske staten, er faren terrororganisasjonen utgjør for stabiliteten i Midtøsten og overgrepene den begår mot befolkningen i territoriene den kontrollerer.

Norge bidrar allerede til kampen mot IS i Irak, ved å trene kurdiske styrker og den irakiske hæren. I Irak er de norske soldatene invitert av irakiske myndigheter. En slik invitasjon foreligger ikke fra Syria, og kommer neppe uten at Vesten allierer seg med Syrias president Bashar Assad.

Det folkerettslige grunnlaget er langt på vei på plass. FNs sikkerhetsråd har slått fast at IS er en fare for internasjonal fred og sikkerhet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NRK at hvis Norge skal utvide sine operasjoner til Syria, må regjeringen vurdere hva Norge kan bidra med og det folkerettslige grunnlaget for militæraksjoner. Hun understreket at Norge må gjøre en helhetlig innsats – ikke bare militær.

Søreide har rett i at innsatsen ikke kan være militær alene. Det er heller ikke noen tvil om at bekjempelsen av IS ikke kan være en kortvarig aksjon. Militær og sivil oppfølging i flere år, kanskje tiår, vil være nødvendig.

Derfor er det viktig at land i Midtøsten er sentrale aktører i kampen mot IS. Alle landene i regionen har interesse av å fjerne terrororganisasjonen.

Flere land i Midtøsten deltar i koalisjonen mot IS, som Bahrain, Qatar og Saudi-Arabia, men ingen av disse har tatt en lederrolle. Kampen mot IS vil ikke lykkes dersom den kun blir en vestlig intervensjon, uten solid lokal forankring.

Er norsk militært bidrag vil bare være hensiktsmessig dersom det går inn i en helhetlig plan, der landene i regionen også deltar aktivt.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. «Kolskogen roter, mister ballen og vipps: 0-2.»

  2. Siri Økland er død. – Dei sterke tekstane har hjelpt mange.

  3. «No startar kaoset»

  4. Bekk flommet over i Fana: – Har klart å lede vekk vannet

  5. I to år har han jobbet med de 25 maleriene. Nå er alt stjålet.

  6. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg