Norges viktigste allianse

Amerikanske soldater på Værnes er en naturlig del av Nato-samarbeidet. Opposisjonens kritikk er uberettiget.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

Høyre- og Frp-regjeringen har nå besluttet at 330 amerikanske soldater skal stasjoneres på basen i Nord-Trøndelag. Regjeringens avgjørelse er fornuftig, og mye av kritikken mot den er høyst urimelig. Foto: Simen Rudi/ Forsvaret

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nordmenns sikkerhet avhenger av USA og andre Nato-allierte. Det betyr trening, øvelser og tillitsbygging på tvers av Atlanterhavet. Derfor er det ikke dramatisk med amerikanske soldater på Værnes.

Etter en henvendelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet, har Høyre- og Frp-regjeringen nå besluttet at 330 amerikanske soldater skal stasjoneres på basen i Nord-Trøndelag. Det er et prøveprosjekt på ett år der amerikanerne skal trene med norske soldater.

Regjeringens avgjørelse er fornuftig, og mye av kritikken mot den er høyst urimelig.

Regjeringen har fått støtte fra Arbeiderpartiet, mens resten av opposisjonen har levert kritikk med svært ulike budskap.

«Det regjeringen holder på med nå, er å outsource det å ta vare på landet vårt til amerikanske marinesoldater» sa Venstre-leder Trine Skei Grande. Det er en enkel og historieløs fremstilling. Uansett hvor sterkt det norske forsvaret er, har «det å ta vare på landet vårt» vært avhengig av USA siden 1949.

Uten Nato og USAs garanti om å komme til unnsetning ved en invasjon, vil ikke Norge klare å holde fiender tilbake. De amerikanske soldatene på Værnes vil være en videreføring av norsk forsvarspolitikk, ikke et avvik fra den.

Fra venstresiden kommer en annen innvending. SV-leder Audun Lysbakken sa til NRK at det ikke er et «klokt signal å sende i et kaldt sikkerhetspolitisk klima». Russland har uttalt seg kritisk til planene, og SV-lederen mener vi skal ta en mer nøytral linje.

Det ville vært et langt mindre klokt signal å sende dersom Norge sa nei til økt samarbeid med Nato-partneren. Utviklingen i Russland de siste årene, særlig med invasjonen av Ukraina og økt aggresjon i Øst-Europa, tilsier at Nato-landene må understreke at alliansen står sterkt.

Som en av Natos ytterpunkter mot Russland, har Norge et særlig ansvar. Så lenge Norge er med i alliansen, mot Lysbakkens vilje, er en nøytralitetspolitikk uaktuell.

Les også

Leder: Forsvarsressursene må utnyttes mer effektivt. Økt tilpasning til Nato er rasjonelt.

USA-samarbeidet må diskuteres uavhengig av den pågående debatten om langtidsplanen for Forsvaret. Men Senterpartiet har gjort et poeng ut av å anklage regjeringen for å erstatte Hæren med amerikanske soldater. Det er et blindspor.

Det norske forsvaret må styrkes helt uavhengig av 330 soldater på trening i Nord-Trøndelag.

Til en viss grad representerer beslutningen en endring i forsvarspolitikken, fordi soldatene skal være utstasjonert for en lengre tid enn det som er vanlig. Men konsekvensene av endringen må ikke overdrives. Det er ikke en fast base på norsk jord, og styrkene skal rotere. Dessuten er det kun et prøveprosjekt for ett år.

Utenlandske soldater på trening og øvelser i Norge er ingenting nytt. Akkurat nå deltar tre nederlandske marinefartøy i en øvelse i Sognefjorden, og 200 amerikanske marinesoldater har trent med norske soldater i Indre Troms i en måned, sa forsvarsminister Ine Marie Søreide (H) til Aftenposten.

De amerikanske soldatene på Værnes er ikke en trussel mot norsk suverenitet eller gjeldende basepolitikk. De er ikke en aggressiv handling mot Russland.

Deres tilstedeværelse er en naturlig forlengelse av vår allianse med USA. Den alliansen er selve bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Person falt i vannet i Biskopshavn

  2. Smittefritt i Bergen i to veker

  3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

  4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  5. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

  6. – Eg hatar kattar

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».
  1. Sikkerhetspolitikk
  2. Russland
  3. Forsvarspolitikk