Verdien av globalt samarbeid

Kriminaliteten er internasjonal. Det må politiarbeidet også være.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende

Justisministeren understreker at operasjonen viser hvor viktig det er at et moderne politi ligger langt fremme i den digitale utviklingen. Det bør være en vesentlig lærdom av denne suksesshistorien. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert Publisert
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

16 land over hele verden, deriblant Norge, har gått sammen om den internasjonale politioperasjonen «Trojan Shield».

På verdensbasis har politiet ransaket 700 adresser og beslaglagt flere tonn narkotika. 800 personer, hvorav syv i Norge og 155 i Sverige, er pågrepet. Nye smuglermetoder er avdekket, og operasjonen skal dessuten ha ført til at over 100 drap er avverget, ifølge NRK.

Aksjonen viser at det er helt nødvendig å etablere velfungerende politisamarbeid på tvers av landegrensene for å bekjempe grov kriminalitet.

Les også

Kripos: Syv personer pågrepet i Norge i internasjonal operasjon

Operasjonen innebærer blant annet at modifiserte mobiltelefoner er spredd i kriminelle miljøer over hele verden. Poenget var å lure gjengene til å tro at telefonene var krypterte og sikret mot avlytting, og dermed gi politiet verdifull innsikt, ifølge NTB.

Siden februar har norsk politi dessuten mottatt informasjon fra amerikanske myndigheter om kriminell aktivitet i Norge, som igjen er sendt videre til aktuelle politidistrikt.

Ifølge Kripos var flere av de pågrepne i den norske aksjonen ukjente for politiet. Uten internasjonal informasjonsdeling ville det krevd betydelige ressurser å avdekke disse sakene – og kanskje hadde det ikke engang skjedd.

Arrestasjonene i Norge kommer dessuten som en som en følge av samarbeid mellom Kripos, flere politidistrikt, tollvesenet samt politiet i andre land, opplyser justisminister Monica Mæland (H) til VG.

Dette viser også at god koordinering av interne ressurser er helt nødvendig i bekjempelsen av alvorlig kriminalitet.

Justisministeren understreker også at operasjonen viser hvor viktig det er at et moderne politi ligger langt fremme i den digitale utviklingen.

Det bør være en vesentlig lærdom av denne suksesshistorien.

Et komplekst og grenseoverskridende kriminalitetsbilde stiller helt nye krav til de lokale polititjenestene.

Norsk politi har lenge slitt med svake digitale løsninger, noe som hemmer etterretningsarbeidet. Solide teknologiske løsninger er helt nødvendig for å være i forkant.

Selv om et viktig formål med den såkalte nærpolitireformen var å modernisere IKT-systemene, er det fortsatt mye som gjenstår.

Suksessen «Trojan Shield» viser at det er en opprustning som må prioriteres høyt.

Publisert
 1. Avlytting
 2. Narkotika
 3. Mobiltelefoner
 4. Kripos
 5. Monica Mæland

Les mer om dette temaet

 1. – Eg trur ikkje noko på at Sp ikkje vil i regjering

 2. «Sp køyrer to strategiar. Den eine kan funke. Den andre skapar berre bråk.»

 3. «Dette må være Bergens mørkeste sted. Jeg anbefaler sterkt et besøk.»

 4. «I denne følsomme saken er virkelig ikke de gamle eldst»

 5. «Å redde distrikta ved å blåse opp offentleg sektor vil ikkje fungere»

BT anbefaler

Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

– De små barnehagene taper terreng i kampen om barna. Det er trist.

LES SAKEN