Fra G7 til «G6 pluss Trump»

FAMILIEN SAMLET: Storbritannias statsminister Theresa May, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Donald Trump tar oppstilling til det tradisjonelle familiebildet under G7-toppmøtet. YVES HERMAN, REUTERS

Da Barack Obama ble valgt til president i 2008, måtte han rydde opp i USAs forhold til omverdenen. Forgjengeren George W. Bush hadde svekket landets omdømme og forholdet til deres allierte, særlig gjennom den katastrofale krigen i Irak.

Obama brukte tid på å bygge opp personlige relasjoner med andre statsledere. Han bygget opp igjen tilliten hos innbyggerne i allierte land.

Les også

Trumps toll vil dominere G7-møtet

Donald Trump trengte ikke lang tid på å rive ned Obamas arbeid.

Sjelden har det vært mer tydelig enn under helgens G7-toppmøte i Canada. Der samles vertslandet, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA, samt ledere fra EU.

I åtte år var den amerikanske presidenten midtpunktet og den naturlige lederen i gruppen. Nå, med Trump i rollen, er han den som ingen egentlig vil ha med på festen.

Den amerikanske presidenten skal forlate møtet tidlig lørdag, droppe et møte med den britiske statsministeren og stå over talen til Erna Solberg.

DEN GANG DA: Barack Obama på G7-toppmøte for siste gang, i 2016. Scanpix (arkiv)

I dagene som ledet opp til toppmøtet, som startet i går, har Canadas Justin Trudeau og Frankrikes Emmanuel Macron vært høylytte i kritikken mot Trumps tollbarrierer. Trudeau og Macron er to av få vestlige ledere som tilsynelatende har et godt forhold til Trump.

Trumps handelspolitikk er ikke bare dårlig i seg selv, den er også direkte skadelig for samarbeidet med viktige allierte.

Ved å trekke USA ut av Parisavtalen, Iran-avtalen og handelsavtalen med stillehavslandene, har Trump gjort det tydelig at USA ikke er en troverdig partner i møte med noen av de største utfordringene i verden.

Les også

Trump sier han ser frem til G7-møtet

Normalt avsluttes G7-møtene med at landene samler seg om en skriftlig uttalelse, der de sender signaler om politikk og verdier for tiden fremover. Nå har Macron varslet på Twitter at resultatet kan bli en uttalelse uten USA.

«Den amerikanske presidenten har kanskje ikke noe imot å bli isolert, men vi har heller ikke et problem med å signere en avtale med seks land, hvis vi må», skrev den franske presidenten på Twitter. «Fordi disse seks landene representerer verdier, de representerer et økonomisk marked som har historiens tyngde bak seg, og som nå er en virkelig internasjonal kraft.»

Han har rett.

Verden trenger mer frihet, mer handel og mer internasjonalt samarbeid. I et halvt århundre har Europa og USA vært de fremste pådriverne for en stabil og liberal verdensorden.

Nå er ikke USA lenger til å stole på.

Konsekvensene er langt mer alvorlige enn at G7-middagene blir mindre koselige.