Kerrys sjanse

I natt skal amerikanerne velge president. John Kerry kan få muligheten til å rette opp i det dårlige forholdet mellom USA og resten av verden. Det trengs.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

MEN UANSETT hvem som vinner i natt, har det liten hensikt å forvente underverker.

ET PRESIDENTVALG I USA er ikke helt som andre valg. Et presidentvalg i USA angår alle andre land. USAs øverste leder kan ta beslutninger som direkte eller indirekte angår de fleste mennesker på jorden. Det er noe av bakgrunnen for at interessen rundt nattens valg er så stor. I tillegg oppleves dette valget som mer av et skjebnevalg enn de siste presidentvalgene har vært. Valget mellom George W. Bush og John Kerry er blitt valget om hvordan verden skal svare på terrorutfordringen. Det er blitt et valg som i stor grad handler om USAs alenegang i krigen mot terror. Derfor dreier det seg, også internt i USA, om USAs forhold til omverden.

GEORGE W. BUSH har skadet USAs forhold til omverden. Beslutningen om å angripe Irak var feil den gangen den ble tatt, og den er feil fremdeles. Det skortet ikke på advarsler forut for angrepet. Bush-administrasjonen er siden blitt avslørt i forsøkene på å begrunne angrepet på Irak. Begrunnelsene har skiftet etter hvert som de opprinnelige grunnene falt, eller viste seg ikke å eksistere. Det er usedvanlig lite tillitvekkende å gå til krig på et slikt grunnlag. Det er ikke bare lite tillitvekkende. Det er skremmende.

Irak er i ruiner, og det er vanskelig å se for seg når irakerne skal få leve i fred. I tillegg har oppmerksomheten om Irak stått i veien for en skikkelig oppfølging av omveltningene i Afghanistan. Gjenoppbyggingen av landet er så vidt i gang, og vil ta uendelig med tid.

DET ER NAIVT å tro at John Kerry kan skru tiden tilbake, og rette opp igjen alt dette. Uansett hvem som blir president, må USA slite med Irak lenge ennå. Det er heller ikke noe som tilsier at en president Kerry vil få mer hjelp av europeerne i Irak. Kerry er, som enhver amerikansk presidentkandidat, en maktpolitiker som først og fremst vil fremme USAs interesser. Men Kerry synes å forstå at samarbeid med andre, og oppslutning om FN, bedre ivaretar USAs interesser på langt sikt enn alenegang gjør.

John Kerry vil på ingen måte få en enkel oppgave med å justere USAs kurs og omdømme. Men han vil i det minste være troverdig i forsøket, og han vil møte velvilje. Bush har ikke vist interesse for det. Han kan tvert imot komme i en situasjon der han leverer fra seg et USA som er mer isolert enn landet har vært på svært lenge.

Håpet er at flere amerikanere enn noensinne deltar i valget i natt. Håpet er også at valget er opplagt, og ikke utløser den samme usikkerheten som for fire år siden. Og til slutt er håpet at John Kerry vinner dette presidentvalget.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320

Nå kan du på film og bilder se hvordan Bergen trolig så ut i middelalderen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bensin og diesel kan bli forbudt i Bergen

  2. Fløyfjellstunnelen mot sentrum stengt

  3. Mann (29) omkom

  4. Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

  5. – Er man venn av Bryggen, bør man ønske seg Bybanen dit

  6. Taparen i årets budsjett: byrådet