Hestehandel på steroider

Ved å la Russland igjen få teste egne idrettsutøvere, har Verdens antidopingbyrå undergravd sin egen autoritet.

HISTORISK DOPINGSKANDALE: President Vladimir Putin og idrettsminister Vitalij Mutko under Sotsji.OL i 2014. «Serviliteten overfor det russiske dopingregimet er en belastning for Wada, og bør være begynnelsen på slutten for president Craig Reedie», mener BT. Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix

Verdens antidopingbyrå (Wada) har strukket seg langt for å få Russland inn i det gode selskap igjen. Altfor langt.

Det er den naturlige konklusjonen etter at Wada i forrige uke besluttet at Russland igjen kan få dopingteste sine egne idrettsutøvere, etter tre års utestengelse fra alle internasjonale mesterskap.

Bare fire og et halvt år etter den historisk omfattende dopingskandalen under vinter-OL i Sotsji, kan russiske idrettsutøvere igjen delta under eget flagg. Wadas avgjørelse setter i verste fall det globale antidopingarbeidet flere år tilbake.

Da Russland ble utestengt i 2015, la Wada et veikart for hvordan landet skulle kunne få delta igjen.

Kravene var blant annet at Wada skulle få tilgang til data fra russiske dopinglaboratorier, og at Russland skulle godta konklusjonene i McLaren-rapporten, som slo fast at dopingregimet i Russland var omfattende og statsstyrt.

Les også

Propaganda uten grenser

Likevel valgte Wada-president Craig Reedie og generaldirektør Olivier Niggli på egen hånd å tilby russerne mildere betingelser, uten å informere sine medlemsland.

Utrolig nok ble denne «skjulte» løsningen vedtatt av flertallet i Wadas eksekutivkomite, mot to stemmer. En av dem som stemte imot, var statsråd Linda Hofstad Helleland (H). Det vitner om betydelig sterkere prinsipiell ryggrad enn hennes komite-kolleger.

Sammensetningen av Wadas eksekutivkomite er en betydelig utfordring. Seks av 12 medlemmer er ledere for en nasjonal eller internasjonal sportsorganisasjon. Fire av dem, inkludert president Reedie, er også medlemmer av Den internasjonale olympiske komite (IOC).

Dette betyr at de har åpenbar interesse av å renvaske Russland raskt, slik at landet igjen kan delta i de olympiske leker, og dermed bidra til økte inntekter og tilskuertall.

Presidentens og generaldirektørens hestehandel med russiske idrettsmyndigheter gir grunn til å stille spørsmål om deres motiver og integritet.

Les også

Høie: – Legene vet ikke nok om doping

Wada undergraver sin egen autoritet. Nå er det slik at du som dopingtatt utøver kan bli utestengt på livstid.

Men driver landet ditt et omfattende, organisert dopingprogram, kan det bli benådet etter bare tre år. Det er et elendig signal å sende alle potensielle dopingnasjoner der ute.

Serviliteten overfor det russiske dopingregimet er en belastning for Wada, og bør være begynnelsen på slutten for president Reedie.

Wada skal velge nytt presidentskap neste år. Da bør organisasjonen skaffe seg en mer kompetent og uavhengig ledelse.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».