Kvoteflyktninger bør prioriteres

Situasjonen i Moria er forferdelig, men regjeringen må likevel prioritere dem med størst behov for hjelp.

Publisert Publisert
 • Bergens Tidende

For flyktningene i Moria har livet bare blitt enda tyngre den siste uken. At de fortsatt ikke står først i køen som kvoteflyktninger kan nesten være vanskelig å fatte, men er nødvendig å ta med i vurderingen. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / X90200

Natt til onsdag raserte en omfattende brann store deler av Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Flyktninger sover nå bokstavelig talt på bar bakke.

En desperat situasjon er kommet ytterligere ut av kontroll, og Norge har besluttet å hente 50 personer fra Moria.

Mange reagerer på at regjeringen ikke henter flere. Det er forståelig. Bildene og historiene som kommer fra leiren er forferdelige. Dette er mennesker som har levd i en håpløs situasjon i årevis.

Asylpolitikken er likevel som før: Så lenge det ligger et tak på hvor mange flyktninger Norge skal hente, er det kamp om hver eneste plass.

Regjeringen kan ikke prioritere de gruppene som får sine lidelser best dokumentert i mediene, så lenge det finnes andre med enda større behov for hjelp.

Antall kvoteflyktninger Norge skal ta imot årlig er satt til 3000. Dette er flyktninger som FN allerede har erklært at har et beskyttelsesbehov, og krav på å bli relokalisert.

Hvilke flyktninger Norge fyller denne kvoten med, bestemmes i samarbeid med FNs høykommissær, og baseres på hvilke flyktninggrupper som har det aller mest akutte behovet for beskyttelse.

I 2020 fylles kvoten hovedsakelig av flyktninger fra Kongo, Syria og Libya.

Når Norge henter flere fra Moria-leiren, blir det dermed færre plasser til dem FN mener trenger dem mest.

Det finnes samtidig mye Norge og andre land kan gjøre for å avhjelpe situasjonen i Hellas.

Europa har lukket sine grenser de siste årene, og slik blir stadig flere flyktninger fanget i grenselandene mot Middelhavet.

Asylsystemet i Hellas fungerer i praksis dårlig, og gjør at prosessen med å sile ut de som har beskyttelsesbehov går svært sakte.

Norge har bidratt vesentlig til å forbedre systemet, som skal forhindre at tusenvis av mennesker blir boende i leirene i mange år.

Samtidig er det bevilget sanitærutstyr og medisinsk personell. Et nytt kriseteam er nå på vei.

Tiltakene er åpenbart ikke tilstrekkelige. Rapporter fra hjelpepersonell dokumenterer mennesker i stor nød.

Norge henter likevel flyktninger fra Moria-leiren i stedet for, og ikke i tillegg til, kvoteflyktninger. Å flytte kvoteplassene fra mindre synlige flyktningleirer, til vår europeiske skamplett, er ikke nødvendigvis den beste løsningen for verdens flyktninger.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. – Å ta imot 50 personer er ikke annet enn en hån

 2. Norge sender kriseteam til Moria-leiren i Hellas

 3. Moria-leiren totalskadd i nye branner

 4. Den norske innsatsen for barna i Moria er skammeleg

 5. No må Noreg hente sårbare barn frå dei greske leirane

 6. Ropstad: Norge forhåpentligvis snart klar til å hente ut barn fra Moria-leiren

 7. «Om kvinnene ikke kunne betale, ble de voldtatt foran alle»

 8. – I dag er én prosent av menneskeheten tvunget på flukt. Nesten halvparten av dem er barn. Vi skylder dem en fremtid.

BT anbefaler

Tipsene strømmer inn etter at professor fortalte om kjærlighetssvindel

Tipsflom til Åsted Norge-redaksjonen og politiet.

LES SAKEN
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».
 1. Moria
 2. Asylpolitikk
 3. Flyktninger
 4. FN
 5. Hellas