Store ord og fett flesk

Senterpartiet vil sette tak på statlige arbeidsplasser i Oslo. Senterpartiet bør handle – ikke snakke.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

SENTERPARTIET HAR – i valgkampens hete – funnet frem sin gamle kjepphest om å flytte statlige arbeidsplasser ut fra hovedstaden. Dette har Senterpartiet snakket om i femti år. Mange utenfor Oslo/Akershus synes det er en god idé. Det synes vi også.

Senterpartiets strateger har festet seg ved at tallet på statlige arbeidsplasser i hovedstaden nå har nådd en ny topp – rundt 40.000. Det synes partiet får være nok. I den grad det skal opprettes nye statlige arbeidsplasser, så bør det – ifølge partiet – skje utenfor Oslo.

HØYRES TORBJØRN HANSEN – medlem av Stortingets næringskomité – protesterer. Han mener det vil være unaturlig å plassere videre vekst i det statlige byråkrati utenfor Oslo, litt vilkårlig knyttet til tallet 40.000. Det har Hansen rett i. For øvrig er Hansen enig med Senterpartiet i hovedsaken: Det er stadig gode grunner til å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo.

DET KANSKJE LITT UNDERLIGE er at Høyre har et langt bedre rulleblad når det kommer til utflytting av arbeidsplasser enn Senterpartiet har. Under Bondeviks samarbeidsregjering, og med Victor D. Norman som arbeidsminister og drivende kraft, gjennomførte regjeringen den mest storstilte utflyttingen av statlige arbeidsplasser noen gang. Åtte statlige tilsyn med til sammen over tusen kvalifiserte arbeidsplasser ble flyttet til ulike byer og tettsteder rundt i landet. Protestene var mange og høylytte, og embetsverket var verst, men prosjektet ble gjennomført. De uoverstigelige problemene Oslo-miljøet forskutterte, ble løst. I ettertid blir Normans prosjekt i hovedsak betraktet som en suksess.

NÅ HAR SENTERPARTIET snart fire år bak seg i regjering. Partiet kan knapt vise til en eneste statlig arbeidsplass som er flyttet ut i denne perioden. I tillegg har de – litt snurt over Normans suksess – henfalt til en helt urimelig og pinlig argumentasjon om at Normans brutale fremferd har ødelagt for fremtidige utflyttinger.

Hva kan de rød-grønne vise til? Den helt opplagte utflyttingen – å legge det nye direktoratet for kriminalomsorgen til Bergen – er blitt trenert av Oslo Arbeiderparti. Vi vil neppe høre noe mer om den saken før etter valget, og da legges direktoratet til Grorud. Det bør velgerne her vest konfrontere representanter for den rød-grønne regjeringen med i valgkampen.

Vi vil gjerne heie på Senterpartiet når de vil flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Vi tror Liv Signe Navarsete vil. Men så lenge de sitter i regjering med et sentraliserende Arbeiderparti, tror vi ikke de får det til.

Publisert
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. «Brann er i ferd med å feste grepet. Kan bli kjekt dette.»

  3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  4. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  5. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.