Svikt på alle plan

Reinås-utvalget beskriver både en leder- og ressurskrise da flodbølgen i Sørøst-Asia nådde Utenriksdepartementet i Oslo. En nasjonal beredskapsorganisasjon bør opprettes. Men det hjelper ikke UD, som må rydde i egne holdninger og vaner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Regjeringen nedsatte et uavhengig utvalg til å granske norske myndigheters innsats for nordmenn som ble rammet av tsunamien i Sørøst-Asia andre juledag i fjor. I går la utvalget som har vært ledet av Jan Reinås frem sin rapport. Den bekrefter at det var grunnlag for kritikk.

Den rammer utenriksminister Jan Petersen og i neste omgang statsminister Kjell Magne Bondevik som regjeringens sjef da en katastrofe kalte på norsk innsats. Petersen vedgår at kritikken er kraftig, og kan ikke annet.

En flodbølge av det omfang som traff Sørøst-Asia overmanner umiddelbart også alle instanser som er satt til å hjelpe. Det er katastrofens natur. Derfor lages beredskapsplaner, og det trenes på å få dem til å virke. Norske myndigheter skal bistå norske statsborgere i utlandet. Utenrikstjenesten utfører plikten. Så er spørsmålet om Utenriksdepartementet, gitt omstendighetene, gjorde det man skulle vente ble gjort.

I første fase sviktet UD på alle plan, fastslår Reinås-utvalget. Ledelsen hadde ikke oversikt og ledet følgelig dårlig. Man drøyde med å varsle andre berørte departement. I leddene under sviktet bemanning og noe så banalt som telefonkapasitet. UD overlot ikke registreringen av savnede til politiet med en gang, men prøvde å gjøre alt selv uten å kunne jobben, enten fordi man ikke hadde trent på den eller fordi andre, politiet, hadde profesjonaliteten. Reinås formulerte det krast på pressekonferansen i går. UD eide katastrofen, men var dårligst forberedt på oppgaven.

UD manglet beredskapsplaner, følgelig også trening. Man undervurderte også katastrofens omfang. Den slo ned i et departement med uklar organisasjon, uklare ansvarsforhold, manglende personalledelse og sviktende intern informasjon. UDs problem er større enn utenriksministeren har vedgått.

Reinås-utvalget foreslår en nasjonal beredskapsorganisasjon som kan rykke ut på kort varsel og bistå utenriksstasjonene. Det virker fornuftig. Men det forandrer ikke UD. Utvalget påpeker at UD må ta konsekvensen av at flere nordmenn reiser og er mulige ofre når noe skjer. Utenrikstjenesten må legges om tilsvarende og moderniseres i bemanning, oppgaver og teknologi.

Da må UD forandres. Oppgaven har enten vært for vanskelig eller uinteressant for skiftende utenriksministere, Jan Petersen inkludert. Man lot en gammel karrierekultur leve videre med samme følger som i Sovjetunionen. Den fremmet verken initiativ eller kritikk for forbedring. Da holder det ikke å lage en egen, indre krisegruppe i departementet for å forsvare krisehåndteringen mot resten av UD.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bensin og diesel kan bli forbudt i Bergen

  2. Mann (29) omkom

  3. Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

  4. Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet

  5. 13 nye smittede i Bergen

  6. Rykket ut til brann på Bømlo