Sverige til skrekk og advarsel

Regjeringskrisen i nabolandet må få norske myndigheter til å skjerpe beredskapen.

HARDT PRESSET: Sveriges statsminister Stefan Löfven måtte sparke flere statsråder på torsdag. Regjeringskrisen i nabolandet er en lekse for norske myndigheter, skriver BT på lederplass. Erik Simander/TT / NTB scanpix

Sommerens svenske skandale viser at innsparinger aldri må overstyre sikkerhet i offentlig sektor.

Katastrofen bunner i et grovt sikkerhetsbrudd. Topp hemmelig informasjon ble oversendt utenlandske operatører, uten sikkerhetsklarering.

Generaldirektøren i Transportstyrelsen, Maria Ågren, brøt tre lover da IT-driften ble outsourcet til utenlandske operatører for å spare penger.

Hun trosset advarsler fra sikkerhetspolitiet og bekymrede medarbeidere, og ivret for å gi utenlandske IT-folk uten sikkerhetsklarering tilgang.

Det endte med at en presset statsminister Stefan Löfven på torsdag blant annet sparket to statsråder, og rokerte regjeringen.

Les også

Svensk skandalesommer

De svenske tilstandene må bli en vekker for norske myndigheter.

Også Norge trenger bevissthet både om farene ved outsourcing av offentlige tjenester og viktigheten av et byråkrati som ikke knebler varslere.

Alvoret i den svenske lekkasjen er forskrekkelig.

Blant informasjonen de utenlandske operatørene fikk tilgang til var identiteten og adressen til folk som lever under beskyttelse, Sveriges agenter og jagerflypiloter, tåleevnen til broer og flyplasser, samt rutetiden og kjøremønstre til verditransporter.

Les også

Löfven blir sittende, men bytter ut ministre etter IT-skandalen

En større gavepakke skal Sveriges fiender, og kjeltringer, lete lenge etter.

Det er naivt å tro at noe lignende ikke kan ramme Norge.

Skandalen i Helse Sør-Øst, hvor utenlandske operatører fikk utvidet tilgang til sensitive pasientjournaler etter en outsourcing av IT-løsningene, er en av flere påminnelser.

Riksrevisjonen avdekket i vår et overdrevent hemmelighold i departementene. Det er ikke tillitvekkende.

Les også

Direktør trekker seg etter IT-skandalen i Helse Sør-Øst

Ønsker om innsparinger og dårlig tid er en farlig kombinasjon.

Den svenske generaldirektøren overprøvde lovene og reglene for materialet hun forvaltet. Motstemmer fantes, men ble hysjet ned.

Ingen turte rope høyt nok. Skandalen ble ikke offentlig før journalister i Dagens Nyheter avslørte den.

Samfunnet har ikke råd til at en slik feighetskultur brer om seg i det offentlige.

Les også

Svenske medier: Skjebnedag for Löfvens regjering

Situasjonen i Sverige viser hvor farlig det kan være å ta for lett på sikkerhetsspørsmål når penger skal spares.

Lærdommen fra nabolandet er å være varsom med å sende samfunnskritiske IT-tjenester ut av landet uten kontroll og oversikt.

Potensialet for misbruk er for stort.

Spareiver må vike for befolkningens trygghet. Et naivt forhold til IT-sikkerhet kan være livsfarlig.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».