Tyrkere på tur

Valgkampnekten i Nederland virker mot sin hensikt og respekterer ikke tyrkeres demokratiske rettigheter.

Publisert: Publisert:

DIPLOMATISK KRISE: Tyrkere protesterer foran et nederlandsk konsulat i Istanbul søndag. Foto: Emrah Gurel / TT / NTB scanpix

Akkurat som norske politikere driver valgkamp i Torrevieja, må tyrkere få lov til å utøve politisk arbeid i Europa.

Alternativet er å undergrave demokratiske prinsipper og å eskalere en konflikt med Tyrkia.

En absurd diplomatisk krise mellom Tyrkia og Nederland utfoldet seg i helgen. Nederlandske myndigheter nektet to tyrkiske ministre å avholde et valgkamparrangement i Rotterdam. Mange tyrkiske innvandrere i Europa har stemmerett i en kommende folkeavstemning, der tyrkerne skal stemme over en grunnlovsendring som vil ta landet i en enda mer autoritær retning. President Recep Tayyip Erdogan vil få enda mer makt.

Også tyske, sveitsiske og østerrikske myndigheter hadde tidligere stanset lignende arrangementer i regi av Erdogans parti. Men Nederland tok det et skritt lengre da de hindret den tyrkiske familieministeren i å entre landets konsulat og nektet utenriksministeren å lande.

Erdogan svarte med å kalle Nederland en bananrepublikk og omtalte myndighetene som fascister og «nazi-levninger».

Tyrkiske statsborgere i Europa må få benytte stemmeretten, og et opplyst demokrati forutsetter at velgerne får høre politikernes argumenter. Da kan ikke myndighetene stanse valgkamparrangementer.

Denne saken blir komplisert fordi det kun er Erdogans folk som driver valgkamp utenlands, men det er ikke et tilstrekkelig argument for å gripe inn.

Les også

Erdogan vurderer å delta på valgmøter i Europa

Les også

Erdogan-støttespiller til Norge for å snakke om omstridt valg

Valgkampnekten har gjort mer skade enn gagn. Erdogan bruker nå nederlendernes handlinger for alt det er verdt. Dette passer perfekt inn i hans budskap om at han stiller opp for tyrkerne i kamp mot EU.

At denne konflikten eskalerte i Nederland, henger sammen med et nederlenderne selv snart skal gå til valgurnene. Valgkampen er preget av motstand mot islam og innvandring, særlig fra den ytterliggående politikeren Geert Wilders.

Den sittende regjeringen fryktet, forståelig nok, at Wilders ville slå politisk mynt på saken. Det er forståelig at europeiske politikere ikke vil sitte stille og se på at Erdogan aktivt bruker befolkningen i deres land til å øke sin egen makt.

De største demokratiske utfordringene er i Tyrkia, ikke i Nederland. Men det er ikke et hinder for at europeiske land skal forholde seg rolig i situasjoner som denne.

Kampen mot autoritære regimer utkjempes best gjennom å vise styrken i frihet og demokrati.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».