Nei til boikott av Israel

Israel tøyer det internasjonale samfunnets tålmodighet. Det bør utløse andre reaksjoner enn boikott.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

KRAVET OM handelsboikott av Israel reises med ujevne mellomrom, i Norge og ute i verden. Etter mandagens angrep på hjelpekonvoien til Gaza raser debatten med fornyet styrke. Det er forståelig. Israels brutale fremferd og tilsidesettelse av internasjonal lov utløser sinne, frustrasjon og sorg. Og krav om kraftfulle virkemidler.

Israel gjør dermed oppgaven mer krevende for alle dem som konsekvent taler Israels sak. Mer alvorlig — for Israel selv - er det at de israelske myndighetene også tøyer tålmodigheten til dem som er skeptisk til en boikott av mer prinsipielle grunner. Vi mener imidlertid at det er grunn til å holde fast ved en slik skepsis.

EN BOIKOTT ville trolig drive selv liberale krefter i Israel ned i skyttergravene, noe som i sin tur vil gjøre veien til fred i Midtøsten lengre. Det har å gjøre med Israels spesielt utsatte posisjon i Midtøsten, og den historisk funderte følelsen mange israelere har av å være et offer for verdens irrasjonelle hat og vrede.

Oppfatningen av at «verden er imot Israel» er en følelse ytterliggående krefter i israelsk politikk ofte og gjerne spiller på, det skal sies. Men det er god grunn til å tro at en boikott ville gi nettopp disse kreftene større politisk armslag internt i Israel. Det ville være politisk og strategisk uklokt.

BOIKOTT-VÅPENET bør brukes og dimensjoneres med ytterste omhu. Når partiet SV har funnet å være imot boikott av det brutale militærdiktaturet i Burma, men samtidig krever boikott av et åpent, demokratisk Israel, er det grunn til å stusse over både motiver og konsekvensanalyse.

Etter angrepet mandag har enkelte israelske medier vært preget av en selvransakende debatt som er en forutsetning - og kanskje det fremste håpet - for at Israel på sikt skal legge om den politiske kursen overfor de palestinske områdene. Den innenrikspolitiske debatten i Israel ville fått en annen valør dersom verden nå boikottet landet.

Skjønt «verden» er feil ord, for det er allment kjent at USA ikke under noen omstendighet vil gå inn på en boikott av Israel. Dermed ville en boikott fra ett eller flere vestlige land være ineffektiv, og den ville drive Israel enda lengre inn i armene på USA - som er akkurat hva de fleste boikott-tilhengere frykter.

DET BLIR stadig tydeligere både for det internasjonale samfunnet og for liberale krefter i Israel at blokaden av Gaza gir resultater stikk i strid med Israels intensjoner: Hamas styrker sin kontroll, og Israel taper internasjonal anseelse.

Derfor støtter vi kravet fra den norske regjeringen og det internasjonale samfunnet om å oppheve blokaden og gjennomføre en internasjonal, uavhengig gransking av angrepet på hjelpekonvoien til Gaza. En boikott vil virke mot denne politikken. Det har heldigvis seniorpartneren i den norske regjeringen forstått.

Mener du boikott er riktig reaksjon mot Israel?

Publisert
BT anbefaler

– Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

Onsdag lanseres Uber i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

  2. De har hatt en elendig sommer: – Verre enn i pandemien

  3. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

  4. Dalseidtunnelen stengt på nytt

  5. Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

  6. – Kødder du, eller? Er det et tullespørsmål? Bergensk, så klart.