Gardermoen ingen skandale

Smith-kommisjonen mener det kan være grunnlag for riksrett mot Lars Gunnar Lie. Likevel er hovedinntrykket at «Gardermoen-skandalen» er en samferdselspolitisk variant av historien om fjæren som ble til fem høns.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Vi skal ikke ta lett på at professor dr.juris. Eivind Smith og kommisjonen hans retter sterk kritikk mot KrFs Lars Gunnar Lie og hans håndtering av flyplassaken da han satt som samferdselsminister i Jan P. Syses regjering.

På et viktig punkt i prosessen blokkerte Lies departement Luftfartsverkets råd om å utrede et annet alternativ parallelt med Gardermoen. Samtidig unnlot Lie å informere regjeringen og Stortinget om Luftfartsverkets faglige argumenter på dette punktet. Dette er kommisjonens vurdering. Den bestrides — ikke overraskende - av Lars Gunnar Lie, som mener han ga tilstrekkelig informasjon.

Smith-kommisjonen anbefaler Stortinget å vurdere om Lie skal stilles for riksrett. Kommisjonen mener selv at det kan være juridisk grunnlag for det.

Denne vurderingen må Stortinget gjøre med det største alvor. Ikke fordi Gardermoen er skandale. Tvert imot tyder mye på at beslutningen var korrekt. Gardermoen er, alle problemene til tross, blitt en god flyplass.

Problemet er at det i en årrekke har heftet stor mistillit til mange politikeres gjøren og laten i saken. At andre alternativer enn Gardermoen på til dels uforståelige måter ble skyflet ut underveis, er en hovedårsak til mistilliten. Derfor er det viktig å få klarlagt om Lars Gunnar Lie og Samferdselsdepartementet gjorde noe ulovlig.

Politikere skal ha vide rammer for å foreta skjønn. Faglige vurderinger er ikke overordnet politiske vurderinger. Men nettopp fordi politikerne har vide rammer, er det viktig at de holder seg innenfor dem.

Når dette er sagt, er det også grunn til å poengtere at Smith-kommisjonen avliver de aller fleste rykter om komplotter og maktmisbruk i denne prosessen. Det gjelder blant annet påstanden om at sivilingeniør Jan F. Wiborg ble drept i København i 1994, angivelig fordi han «visste for mye».

Norske medier, særlig noen av dem, får sterk kritikk for ukritisk formidling av løse påstander. Det bør føre til selvransakende debatt i Medie-Norge.

I Arbeiderpartiet kan man glede seg over at den massive kritikken som har vært rettet mot Kjell Opseth og andre, i det store og hele avvises av granskingskommisjonen. Dobbelt gledelig er det nok at hovedkritikken i stedet rettes mot en borgerlig regjering.

For oss ser det ut som om Eivind Smiths kommisjon har gjort en nødvendig og god jobb med å rake en hel haug kastanjer ut av ilden. Det som gjenstår må Stortinget ta seg av.

Publisert
BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Magnus har kjøpt veden for ei krone

  2. Mann i 20-årene skal ha skutt måke fra bilvindu

  3. – Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. – Du kan ta bilde av oss, men vi har medieforbud

  6. – Jeg er frisk som en fisk. Og overvektig.