Sannheten tåler lyset

Innvandringsdebatten trenger åpenhet, ikke at problemer holdes skjult.

Publisert Publisert

KÖLN: Om kriminalitet begått av innvandrere dysses ned for å skåne debatten, er det fare for at det får motsatt effekt: Den positive holdningen til flyktningene kan snu om.

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Innvandring fører med seg mye godt, men også problemer. Det er et faktum som ikke må ignoreres, men en debatt som må ønskes velkommen. Da må alle deler av myndighetene utvise åpenhet.

Om kriminalitet begått av innvandrere dysses ned for å skåne debatten, er det fare for at det får motsatt effekt: Den positive holdningen til flyktningene kan snu om.

To hendelser i Europa har den siste tiden avdekket et ytringsklima som ikke tjener debatten.

Først var det overgrepene i den tyske byen Köln. På nyttårsaften skal flere hundre menn ha angrepet unge kvinner på en gatefest i byen. Jentene skal ha blitt holdt fast, antastet og frastjålet eiendeler. De koordinerte overgrepene var brutal seksualisert gjengkriminalitet.

Men det lokale politiet var stille om hendelsen, og det ble ikke rapport i media før noen dager senere.

Les også:

Les også

Overfallene i Köln koster politisjef jobben

Så ble en tilsvarende hendelse fra Sverige i fjor kjent. På en festival i Stockholm skal flere jenter ha blitt antastet, uten at politiet gjorde hendelsen kjent. Det gjenspeilet en tilsvarende episode fra året før, som også ble forbigått i stillhet.

Det mistenkes, med god grunn, at årsaken til tausheten er at gjerningsmennene var av utenlandsk opprinnelse.

Det er ikke politiets oppgave å forme debatten om innvandring. Om myndighetene i de to landene har utvist manglende åpenhet for å unngå å spre fremmedfrykt, har de misforstått sin egen oppgave.

En helt nødvendig del av rettssystemet er at offentligheten får vite hva som skjer. Det bidrar til å sikre likebehandling, hindre at kriminelle slipper unna eller at uskyldige blir dømt. Politiet kan ikke filtrere ut informasjon som de frykter vil føre til fordommer.

Innvandring er ikke problemfritt. Kulturer kolliderer, og mange minoriteter sliter i en vanskelig livssituasjon. Dette er verken ukjent eller noe som må skjules. Å erkjenne utfordringene er første skritt i å løse dem.

Les også:

Les også

PST-sjefen advarer mot følgene av økt innvandring

Det er ikke bare mulig å ha en nøktern og edruelig samtale om problemene som følger med innvandring, det er også helt nødvendig.

De fleste mennesker er i stand til å snakke om det som skjedde i Köln og Stockholm uten å konkludere med at alle innvandrere er overgrepsmenn. Når integreringsutfordringer dysses ned, er det en undervurdering av offentligheten.

Derfor handler dette mye om ordbruk. Så lenge man snakker på en skikkelig måte, kan man snakke om det meste.

Om noe lignende har skjedd i Norge, er ikke kjent. Norsk politi har vært tydelig, og tidvis krass, i omtalen av kriminalitet begått av innvandrere. Den norske offentligheten har heldigvis hatt større takhøyde enn den svenske i debatten om innvandring.

Lite tyder på at det har ført til økt fremmedfrykt.

Overgrepene i Köln er først og fremst en kriminalsak som alle andre, og må behandles deretter av politiet og offentligheten. Samtidig må de, som alle andre lovbrudd, settes i en kontekst. Kun da kan man jobbe for å unngå at noe slikt skjer igjen. Samfunnet blir mindre trygt om kriminalitet feies under teppet.

Vi skal ikke frykte sannheten. Hemmelighold er langt farligere.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».