Krigens endeløse kynisme

Den syriske tragedien er nesten komplett. Alle krefter må settes inn for å få i stand en ny våpenhvile.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

ALEPPO: Russlands kynisme i dette spillet er vanskelig å fatte. De står lojalt ved Assads side, og ser ut til å være uinteressert i å påvirke presidenten til diplomatisk eller humanitær innsats, mener BT. Foto: Rodi Said/Reuters

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Da våpenhvilen i Syria kollapset for to uker siden, hadde den kun vart i syv dager. Så lenge fikk innbyggerne i enkelte områder fred til å skaffe mat, oppsøke helsehjelp og trekke pusten.

Så ble FNs lastebilkonvoi med nødhjelp til 75.000 mennesker bombet, sannsynligvis ved luftangrep fra syriske eller russiske jagerfly. Deretter har alt utviklet seg til det verre. 250.000 sivile sitter innesperret øst i Aleppo, der opprørsstyrkene står. President Bashar al-Assads styrker trapper nå opp bombingen, og får støtte fra Russland.

At verdenssamfunnet lar dette skje, er vanskelig å ta inn over seg. Det er spesielt en fallitt for USA og Russland, som sitter med nøkkelen til å få slutt på krigen.

Les også

Midt i bomberegnet spilte barna inn TV-serie. Så ble gutten i hovedrollen drept av en granat.

Våpenhvilen var riktignok svak, og få trodde den skulle innvarsle en slags fred. For bildet er komplisert. Flere opposisjonsgrupper kriger mot regimet, og dels mot hverandre. Noen av dem fryktet at våpenhvilen ville svekke deres militære styrke, og hadde trolig interesse av å undergrave den.

Sånn sett var fiaskoen ingen overraskelse, men resultatet er brutalt. Forrige helg var mer blodig enn på flere måneder, med hjerteskjærende tap av menneskeliv i Aleppo. Antallet mennesker som er i akutt behov for nødhjelp og helsehjelp bare vokser, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv til VG.

Stormaktsspillet gir for tiden liten grunn til håp. Den russiske FN-ambassadøren sier rett ut at en fredelig løsning i Syria er umulig.

Den amerikanske FN-ambassadøren mener på sin side at russerne oppfører seg barbarisk, og utenriksminister John Kerry truer med å stanse alt samarbeid med dem. Og mens stormaktene krangler, fortsetter Assads styrker å slippe tønnebomber over Aleppo. Senest lørdag ble et sykehus utsatt for angrep.

Les også

En halv million er døde og millioner er drevet på flukt. Og nå vil Assad lokke turister til Syria.

Den amerikanske rådvillheten er påfallende. De støtter en opposisjon som er splittet og svak, og som heller ikke har overvettes tillit til USAs motiver.

Russlands kynisme i dette spillet er vanskelig å fatte. De står lojalt ved Assads side, og ser ut til å være uinteressert i å påvirke presidenten til diplomatisk eller humanitær innsats.

Bak denne strategien ligger Russlands geopolitiske innflytelse i regionen, og hensynet til de militærstrategiske interessene øst i Middelhavet. Russland tenker først og fremst på seg selv.

Eksperter mener storoffensiven mot Aleppo den siste uken er Assad-regimets forsøk på å vinne krigen, og skaffe seg en sterk posisjon før eventuelle fredsforhandlinger. Byen er strategisk viktig for presidenten. Klarer regjeringsstyrkene å ta den, vil det kunne gi Assads støttespillere en viktig seier, og opprørerne et ydmykende nederlag.

For Syrias folk er strategien illevarslende. Det betyr at president Assad er villig til å gå uhyre langt for å sikre sin egen posisjon som livstidsdiktator, som det å utføre massemord på sitt eget folk.

Assad er og blir grunnproblemet i krigen i Syria. Det er neppe mulig å finne en varig løsning på krisen uten at han avsettes, og at det legges til rette for en overgangsregjering, helst uten at tabbene fra Irak og Libya blir gjentatt. Det haster, mer enn noen gang.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Her hjelper politi fra Bergen flyktninger i Middelhavet

  2. Alle mot alle i Syria

  3. Bildet av Omran (5) går viralt på nettet

  4. Obama vurderer å gi mer våpen til syriske opprørere.

BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».
  1. FN
  2. Russland
  3. USA
  4. Røde Kors
  5. Fredsforhandlinger