Amerikansk demokrati på prøve

Sannheten om russernes hacking av USA-valget må frem, men presidenten selv gjør ikke jobben enkel.

Publisert Publisert

TRUMP I HARDT VÆR: Omfanget og alvoret i anklagene minner urovekkende om Watergate-prosessen under president Richard M. Nixon for 44 år siden. Alle husker hvordan det gikk, skriver BT på lederplass. Foto: James Lawler Duggan / Reuters

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Under kongresshøringen i USA mandag styrket FBI mistanken om at Russland hacket demokratenes nasjonalkomité for å påvirke utfallet av presidentvalgkampen til Donald Trumps fordel. Hvis det har skjedd, er det et grovt forsøk på å undergrave det amerikanske demokratiet.

Desto verre er det at verken presidenten selv eller republikanerne i Kongressen ser ut til å være interessert i at hackingen og kontakten mellom Trumps valgkamp og russerne skal etterforskes. De er mer opptatt av å jakte på kildene i saken, og dermed underminere FBI-etterforskernes troverdighet.

Les også

«DET RUSSISKE SPØRSMÅLET»: Vil plage Trump resten av hans periode.

Høringen var et trist eksempel på hvordan en sak av store dimensjoner blir redusert til partipolitikk.

Bare to måneder inn i Donald Trumps presidentperiode, står enkelte av presidentens nære medarbeidere til knes i svært alvorlige anklager. I verste fall kan enkelte av dem ha begått kriminelle handlinger, noe som igjen kan føre til alvorlige anklager mot presidenten selv.

Omfanget og alvoret i anklagene minner urovekkende om Watergate-prosessen under president Richard M. Nixon for 43 år siden. Han måtte til slutt gå av etter omfattende avsløringer av lyssky virksomhet.

Bare det at FBI, med justisdepartementets velsignelse, går offentlig ut og bekrefter at det foregår en etterforskning, er oppsiktsvekkende. Nyheten svekker både presidentembetet og presidentens administrasjon.

Verden er etter hvert blitt vant til at Trump har et løselig forhold til sannheten. Men FBIs etterforskning kan ikke druknes i desinformasjon eller Twitter-meldinger. Den kan i verste fall forfølge Trump gjennom hele presidentperioden.

Les også

SKJEDDE ALDRI: FBI og NSA avviser at Trump ble avlyttet.

At «verdens største demokrati» og Norges viktigste allierte utsettes for slike rystelser, er urovekkende. Gjennom Nato skal landene samarbeide om viktig sikkerhetspolitikk. Russernes ambisjoner og uberegnelige atferd gjør at alliansen bør fungere bedre enn noen gang.

Når Russland selv er opphav til spekulasjoner om det amerikanske demokratiet fungerer som det skal, kan det skade alliansens troverdighet. Trumps til tider irrasjonelle oppførsel inngir heller ikke tillit.

Både for USA og resten av verden er det viktig at FBI etterforsker anklagene til bunns. Det ideelle vil være å oppnevne en spesialkomité med representanter fra begge partier, som har rett til å stevne vitner, og som kan rapportere direkte til Kongressen.

Den kan også sikre at FBI får etterforske saken til bunns, uten uheldig innblanding fra Det hvite hus. Det står om USAs status og omdømme som demokrati.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».