Trump et skritt nærmere president

Alt tyder på at amerikanerne må velge mellom to upopulære presidentkandidater: Donald Trump og Hilary Clinton.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende

KANDIDATENE: Trump er Clintons rake motsetning. Han har ingen erfaring som politiker. Der Clinton er rolig og behersket, er Trump høylytt og uforutsigbar. Foto: Reuters/Ap

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Etter tirsdagens nominasjonsvalg i Indiana, er det kun en teoretisk mulighet for at Republikanerne nominerer noen andre enn Donald Trump. Han vant valget med god margin. De siste motkandidatene, Ted Cruz og John Kasich, har nå trukket seg, og Trump står igjen uten motstandere.

I samme stat tapte Hillary Clinton mot Bernie Sanders. Likevel ser det ut til at Demokratene ender opp med et flertall for Clinton.

Helt fra hun annonserte kandidaturet for over ett år siden, har Clinton vært en klar favoritt. Men veien derfra til at Clinton blir USAs neste president, er dessverre lang.

Outsideren Trump har ikke gjort annet enn å overraske de siste månedene. Han kan fort kan stå igjen som vinneren den 8. november.

Clinton har flere tiårs erfaring fra amerikansk politikk. Hun representerer kontinuitet heller enn endring etter Barack Obamas åtte år i Det hvite hus.

Hun er et trygt valg, men det er slettes ikke sikkert det er det velgerne går for i år. Clinton står nå skvist mellom populistene Bernie Sanders og Donald Trump, som representerer det motsatte: Protest.

Clintons lange politikerbakgrunn er også hennes svakhet. Hun blir oppfattet som en inkarnasjon av hovedstadsboblen. Clinton har tonnevis med bagasje, blant annet knyttet til Libya-intervensjonen, Irak-krigen og frihandelsavtaler.

Epost-skandalen henger fortsatt over henne. I verste fall blir hun tiltalt for lovbrudd for å ha lagret taushetsbelagt informasjon på sin private server.

Les også:

Les også

Ultrakonservative brødre flykter fra Trump til Clinton

Trump er hennes rake motsetning, og har ingen politisk håndbagasje med seg inn i valgkampen. Der hun har konkrete forslag, er han bevisst utydelig og uforutsigbar.

Ingen vet hva man kan vente av president Donald Trump. Det bør være skremmende langt utenfor USAs grenser.

Det eneste de to presidentkandidatene har til felles, er at de er direkte upopulære i befolkningen. 60 prosent av velgerne har en negativ oppfatning av Trump, mens 54 sier det samme om Clinton. Hennes tall har blitt verre i løpet av valgkampen. Det er et trist ugangspunkt for presidentvalgkampen.

Mathias Fischer:

Les også

Disse fire bokstavene kan føre til ny EU-debatt i Norge

Den demografiske utviklingen i USA er til Clintons fordel — Trump gjør det fortsatt dårlig blant minoriteter. Trump er dessuten en så kontroversiell kandidat, at det er ventet at endel moderate republikanere vil stemme på Clinton.

Men det er lenge til valget i november, og det er farlig å ta for gitt at Clinton vinner. Om hun oppfattes som så moderat at republikanere kan tenke seg å stemme på henne, kan hun tape i den andre enden. Det er sannsynlig at Trump vil klare å mobilisere en del av protestvelgerne på venstresiden når Sanders en gang trekker seg. Clinton er så upopulær blant deler av arbeiderklassen at Trump fort kan lykkes med det.

Clinton vinner ikke dette valget lett. Nominasjonskampen har vist at det mest fryktede utfallet - en president Trump - fort kan bli virkelighet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

De ruser seg, rømmer, deler naken­bilder, tar overdoser. Alt deles direkte på Snapchat. Og titusenvis følger med.

Norske ungdommer deler selvmordstanker, rus og overdoser direkte på Snapchat. De har tusenvis av unge følgere.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ett dødsfall og elleve nye smittede i Bergen

  2. Da foreldremøtet startet, lurte Andrine på om hun var på «skjult kamera»

  3. Ulykke i Hyllestad – mann fastklemt

  4. – De som tror meslinger er en uskyldig barne­sykdom, har ikke sett det vi har sett

  5. «Eg forstår ikkje kvifor Bjarte ikkje kan vera i arbeid, når han kan stå slalåm»

  6. Maradonas lege siktet for uaktsomt drap