Supermakt i solnedgang

Brasils demokrati er svekket, og Norge bør være bekymret.

UTE AV SPILL: Påtalemakten har strukket seg langt for å knytte Lula til den omfattende korrupsjonsskandalen i statsoljeselskapet Petrobrás. Men bevisene i saken ville neppe ha holdt i noen norsk domstol, mener BT. Foto: RICARDO MORAES / X02675

Publisert:

Forrige uke ble det klart at Brasils tidligere president, Lula da Silva, må i fengsel. Han får dermed ikke fortsette sin presidentvalgkamp, og trolig heller ikke stille i valget til høsten.

Påtalemakten har strukket seg langt for å knytte Lula til den omfattende korrupsjonsskandalen i statsoljeselskapet Petrobrás. Men bevisene i saken ville neppe ha holdt i noen norsk domstol.

Dermed er landets mest populære politiker skubbet av banen i et uverdig spill som undergraver rettsstaten.

Les også

LULA DA SILVA: Brasils tidligere president må i fengsel.

Det politiske landskapet er mildt sagt uryddig. Sittende president Michel Temer fra det løst sammensatte sentrumspartiet PMDB sitter selv til knes i korrupsjonsanklager, og er svært upopulær. Høyrepopulistenes kandidat, Jair Bolsonaro, flørter åpenlyst med drømmen om et nytt militærdiktatur.

Her ligger muligheten for Lulas arbeiderparti (PT), som er ett av få styringsdyktige partier med en tydelig agenda. Dersom Lula selv utpeker en noenlunde plettfri etterfølger som presidentkandidat, flytter han oppmerksomheten bort fra seg selv og korrupsjonsanklagene.

Dermed har partiet en mulighet til å gjenreise den sosiale agendaen som løftet Brasils økonomi i hans regjeringstid.

Brasil er Norges største handelspartner, etter EU og USA. Det som skjer der, burde være av stor interesse her.

Rundt 100 selskaper har investert oppunder 140 milliarder kroner, for en stor del i oljesektoren. Store statlige aktører som Statoil og Hydro er blant dem. Statens pensjonsfond utland har plassert ca. 60 milliarder kroner i landet.

I tillegg har den norske stat lovet flere milliarder kroner til berging av den brasilianske regnskogen.

Les også

DE MAKTSYKE: Despoter får stadig bedre fotfeste – verden over.

Norske bedrifter og politikere kan sitte stille i båten og håpe på at alt roer seg etter presidentvalget i høst. Dette er en passiv strategi. Uten favoritten Lula vil valget ha lav legitimitet. Dette kan i verste fall gi støtet til langvarig streik, sosial uro og fortsatt økonomisk nedtur.

At ingen norsk politiker har uttrykket bekymring for demokratiets utvikling i Brasil, er påfallende. Mye står på spill.

Verdenssamfunnets sympati bør uansett gå til det brasilianske folket, som må se sine institusjoner bli fortært av korrupsjon, kameraderi og forakt for lov og etikk.

Tilliten i det brasilianske samfunnet er på et lavmål, avstanden mellom fattig og rik øker og demonstrasjonene de siste ukene kan være varsel om noe verre.

Det vil ta mange år å gjenreise en normal politisk tilstand i Latin-Amerikas mest folkerike land.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».