Generaltabben

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

MED UTGANGSPUNKT i personen Simon har Stig Ryste Amdam skrevet et stykke om hemmelighold i Forsvaret, med krigen i Afghanistan som bakteppe. Stykket skal settes opp som et samarbeid mellom Den Nationale Scene i Bergen, Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater.

Dette har fått generalinspektøren i Hæren, generalmajor Robert Mood, til å be om informasjon. Ja, mer enn det. Hærledelsen vil danne seg et inntrykk av innholdet og diskutere «rammene» for oppsettingen, sier Erling Kristiansen, kommunikasjonsoffiser i Hæren, til Bergens Tidende.

MED ORD OG BEGREP fra Sovjetunionens styringsspråk burde alarmklokkene ringe hos både avsender og mottaker. Men Robert Mood hører dem ikke. Forsvaret er bare interessert i at debatten om Norges militære engasjement i utlandet holder seg levende, og ønsker selvsagt ikke å påvirke innholdet i oppsettingen. Forsikringen kommer fra Kristiansen, med ansvar for god kommunikasjon i Hæren. Han er best i dobbeltkommunikasjon.

Amdam har levert et bidrag til den debatten hærledelsen sier den ønsker liv i. Om noen måneder kan generalinspektøren sette seg i teatersalen, i sivil som en vanlig teatergjenger, og danne seg en oppfatning om resultatet. Det beste som kan sies om fremstøtet er at det er oppsiktsvekkende naivt og klossete. Krigen i Afghanistan utfordrer Forsvarets holdninger. Åpenhet om krigen ble et problem, og et teaterstykke utløser en generaltabbe. Siden vi snakker om teater; her sviktet rolleforståelsen.

ARVID ONES , teatersjef ved Hordaland Teater, og Bjarte Hjelmeland, teatersjef ved DNS, er overdrevent høflige. Hjelmeland er ikke engang prinsipielt imot at Forsvaret kan be om innsyn i et teaterstykke før det settes opp. Til Bergens Tidende gir han et god-dag-mann-økseskaft-svar: Dette passer inn i hans politikk om å gjøre DNS mer åpent for publikum, inkludert nysgjerrige generalinspektører.

Stig Amdam reagerer derimot riktig. Han viser ikke stykket til forsvarsledelsen for å høre om den er fornøyd. Men han tar gjerne en prat med Forsvaret, selv om han er forvirret over hva man der vil. På bakgrunn av utspillets karakter bør selv den samtalen droppes.

Er Forsvaret enig i at vi ikke har militærsensur på teaterstykker i Norge, bør det ikke gi et ubehagelig inntrykk av det motsatte.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Begge overlevde Utøya. Torbjørn ble i politikken, Martin havnet i fengsel.

22. juli 2011 løp de for livet. Ti år etter er «Martin» i fengsel, mens Torbjørn skal forsvare hans hjertesak…

Mest lest akkurat nå

  1. Slik svarer han om trenerjobben

  2. Hvorfor døde mobbeofferet Bent (13)? Først nå har familien fått svar.

  3. Her er det fare for mye lyn og torden i helgen

  4. Island stenger ned på nytt

  5. Nå er denne dansken klar for Brann

  6. Sjokk-kamp for verdseinarane: – Vi pissa nesten på oss