Farlige soldater

Gatejustis hører ikke hjemme i en rettsstat. Odins soldater må stanses, ikke oppmuntres.

BORGERVERN: Da Jan Arild Ellingsen (Frp) forsvarte Odins soldater, trakk han frem at norsk politi ikke har ressurser til å gjøre jobben. Ellingsen burde forstå at ressursmangel ikke legitimerer å tukle med voldsmonopolet, mener BT.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Borgerverngruppen Odins soldater hevder at de er en «privat natteravntjeneste». Det er et håpløst forsøk på å legitimere seg selv.

Det er politiets oppgave å opprettholde offentlig orden og sikkerhet. Ethvert forsøk på å innføre borgervern må stanses umiddelbart.

Odins soldater har sterke koblinger til høyreekstreme miljøer. De patruljerer nå flere norske byer iført hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen, og hevder at målet er å gjøre gatene trygge.

Slike grupperinger skal ikke oppmuntres. Det burde være innlysende for de fleste. Men når stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp), ga gruppen honnør for å redusere utrygghet, er det åpenbart på tide med en påminner om hvorfor gatejustis ikke hører hjemme i en rettsstat.

Borgervern er en trussel mot demokratiet, mener Stortinget. Et spørsmål Odins soldater aktualiserer, er hvor grensen går mellom lovlige, forebyggende aktiviteter – som Natteravnene bedriver — og ulovlig borgervern.

Kai Spurkland, doktorgradsstipendiat ved Politihøgskolen, peker på flere vesentlige trekksom skiller de to gruppene.

Natteravnene arbeider ut fra forebyggende prinsipper, har utpreget sivil profil og samarbeider tett med politiet. Odins soldater vil forebygge ved hjelp av frykt og har en aggressiv fremtoning.

Patruljeringen Odins soldater driver meder derfor etter all sannsynlighet i strid med politiloven, konkluderer Spurkland. Det fremstår som ren opportunisme når soldatene sammenligner seg med Natteravnene. Det er tvilsomt at de har en sivilisert agenda.

  • BT forklarer: Dette er Norges høyreekstreme.
    Odins soldater oppsto i den finske byen Kemi i fjor høst, etter at stedet fikk et stort asylmottak. Gruppens norske talsperson, Ronny Alte, er tidligere leder av fascistoide Norwegian Defence League.

"Vi vil bare at det skal være trygt i byen", hevder Alte. Men med sin fiendtlige stil og høyreekstreme tilknytning bidrar Odins soldater åpenbart til det motsatte.

Da Jan Arild Ellingsen forsvarte Odins soldater, trakk han frem at norsk politi ikke har ressurser til å gjøre jobben. Ellingsen burde forstå at ressursmangel ikke legitimerer å tukle med voldsmonopolet.

Både statsminister Erna Solberg (H), Frp-leder Siv Jensen og justisminister Anders Anundsen (Frp) var riktignok raskt ute med å ta avstand fra støtteerklæringen. Det veier ikke opp for at en justispolitisk talsperson for et regjeringsparti utviser så svakt prinsipielt gangsyn.

Publisert