Nødvendige innstramminger

Sverige må selv ta konsekvensene av å ha ført en raus asylpolitikk.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende
IKKE TILPASSET: Flyktninger som ankom den greske øyen Lesbos med båt onsdag. Dagens regelverk er ikke tilpasset det store antallet flyktninger som nå kommer til Europa
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

I forhold til folketallet tar Sverige imot flere asylsøkere enn noe annet land i Europa. Totalt 200.000 asylsøkere er ventet å ankomme Sverige i år. Nå merker svenskene konsekvensene av denne rausheten. Det svenske mottaksapparatet er i ferd med å kollapse. Det eneste reelle alternativet er innstraminger i asylpolitikken.

I går innførte Sverige tilfeldige kontroller på grensene til andre Schengen-land. Beslutningen ble tatt etter en forespørsel fra det svenske Migrasjonsverket, som ikke lenger er i stand til å håndtere de mange asylsøkerne som kommer til landet. Spesielt påpekte Migrasjonsverket at de ikke klarer å gi alle som kommer tak over hodet.

Det handler nok også om at stadig flere svensker har en fiendtlig holdning til innvandrere. En rekke svenske asylmottak er satt i brann. Flyktningene kan ikke få skylden for forbrytelser begått av ekstreme svenske innvandringsmotstandere. Men det er et problem at svenske myndigheter ikke kan garantere sikkerheten til dem som kommer.

Alle land i Europa har et moralsk ansvar for å bidra til å løse flyktningproblemet som har oppstått på grunn av krigen i Syria.

Sverige ber nå andre land om avlastning. I Dagens Næringsliv i går avviste statsminister Erna Solberg tvert at Norge skal ta imot asylsøkere Sverige ikke kan håndtere. Hun har rett i at norske myndigheter nå må konsentrere seg om asylsøkerne som krysser grensen til Norge, og legge til rette for å kunne ta imot dem som kommer på best mulig måte.

 • Les også: Skal skremme asylsøkerne vekk fra Norge
  Andre land i Europa, som så langt har vært lite villige til å ta imot flyktninger og asylsøkere, bør derimot bidra mer. Spesielt gjelder det flere østeuropeiske land, som Ungarn, Tsjekkia og Polen. Dersom EU fortsatt skal føre en felles asylpolitikk, må disse landene slippe inn flere asylsøkere og gi flere opphold. Men det handler ikke bare om å opprettholde det europeiske fellesskapet. Alle land i Europa har et moralsk ansvar for å bidra til å løse flyktningproblemet som har oppstått på grunn av krigen i Syria.

Sverige har i stor grad ført sin egen linje i asylpolitikken. Når Sverige nå sliter med ekstremt mange ankomster, er det i stor grad resultatet av en villet politikk fra svenskenes side. De har ønsket å markere seg som rause, og da er dette først og fremst noe svenskene selv må ta konsekvensene av.

 • Flyktningkollapsen: Verdens flyktningsystem virker ikke. Nettopp derfor overlever det.
  Det betyr ikke at Sverige skal stå alene eller at Norge ikke skal hjelpe naboen i øst når det kniper. Et tett asylsamarbeid er nødvendig for å ta hånd om dem som kommer, hjelpe dem som har krav på beskyttelse og effektivt returnere dem som søker opphold på manglende grunnlag. Det fordrer en samkjøring av asylpolitikken, både mellom de nordiske landene og i Schengen.

Når Sverige nå gjør retrett i asylpolitikken, viser det krystallklart hvor vanskelig det er å ta imot og integrere store mengder immigranter. Det viser også at dagens regelverk ikke er tilpasset det store antallet flyktninger som nå kommer til Europa.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Heimturen til Bergen blei stogga av ny virus­variant. – No sit vi her.

 2. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.

 3. Når hun skal på Nav-besøk, parkerer hun alltid på én måte. Slik at hun kan flykte.

 4. En grønn krabat skaper oppstandelse i Åsane. Nå er jakten i gang.

 5. – Katter bør ikke slippes ut alene

 6. Stjal smerte­pumpe fra pasient på Haukeland: – Svært nedrig