Hovedmotstanderne

Frp møter solid motstand fra Ap i valgkampen, og må slutte å sutre over det.

ARBEIDERPARTIET har for lengst utnevnt Fremskrittspartiet til sin hovedmotstander i denne valgkampen. Mandag skrev Aftenposten om heftet «Frp på alvor — del 2». Der har partisekretær Martin Kolberg samlet argumenter til kampen mot Frp. «Drittpakke», kaller Siv Jensen heftet, og anklager Ap for å drive en skitten valgkamp. Det er mulig hun fanger noen velgere på det, men vi hadde håpet Frp var ferdig med den selvmedlidende fasen.

Det var Carl I. Hagens hovedstrategi i alle år, og han vant en del på den. Men ønsker partiet å bli tatt alvorlig, må det også tåle systematisk motstand uten å sutre.

FOR FREMSKRITTSPARTIET blir denne valgkampen en av de mest utfordrende i partiets historie. Arbeiderpartiet og Frp er hovedmotstandere, noe som gagner begge. De får all verdens anledninger til å illustrere forskjellene mellom de to. Den store taperen er Aps gamle hovedmotstander, Høyre. Partiet er full fart på vei inn i skyggenes dal. Trøsten får være at Høyre kjenner terrenget i akkurat den dalen.

MAN TRENGER IKKE være synsk, eller ha noen form for englekontakt, for å spå at Frp kommer til å gjøre et godt valg. Partiet har ikke sittet i posisjon på nasjonalt nivå, og kan stadig vise til det når det blir konfrontert med utfordringer som ikke er blitt løst lokalt. Partiet vil fortelle velgerne om alt de rød-grønne ikke har fått til, og insistere på at alt ville vært bedre med Frp i førersetet. Dermed vil Frp vinne på det som måtte være av misnøye og utålmodighet med den rød-grønne regjeringen.

Men i motsetning til i stortingsvalgkampen for to år siden, står Frp nå overfor en motstander som vil saumfare partiets program, og lete etter hull og brister. Den gangen var det Høyre som tapte mest på Frps fremgang, etter en valgkamp der Høyre ga Frp ubegripelig lett match. SELV OM VALGKAMPEN så langt ser ut til å handle mye om Siv og Jens, må det lokale utgangspunktet være det viktigste. Lokalt kan kampen mellom Ap og Frp til tider fremstå som noe kunstig. Lokale politikere må være pragmatiske, og samarbeide med dem som kan bidra til løsninger innenfor et begrenset handlingsrom.

Verken Ap eller Frp kan skryte av at de jobber for å utvide dette handlingsrommet. I et år med kommunevalg, og i en periode der en halvhjertet regionreform nærmer seg ferdig, kan det være verdt å minne om det når Siv og Jens dominerer debattene.

Schrøder, Tor Erik

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».