Plasser de statlige arbeidsplassene der de hører hjemme

Å flytte det statlige Giek-kontoret til Ålesund, er et godt forslag fra Frp.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende

Havfarmen til oppdrettsselskapet Nordlaks er blant prosjektene som har fått millionstøtte fra Giek. Nå skal garantiordningen flyttes ut av Oslo – for eksempel til Groruddalen. Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Publisert Publisert
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Den norske garantiordningen som kalles Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek), skal etter planen slås sammen med Eksportkreditt Norge innen 1. juli i år.

Den nye institusjonen trenger da et nytt kontor til sine omtrent 150 ansatte.

Frp foreslo denne uken å lokalisere dette i Ålesund, med et avdelingskontor til Bergen.

Idéen er god.

Les også

Lys i vindauga på heile Vestlandet

Det er ingen ny tanke å sende statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Å spre både politiske institusjoner og næringslivskontorer, har mye for seg.

Når slike maktsentre kommer tettere på folk i hele landet, kan det skape større tillit til de beslutningene som tas.

Menneskelige ressurser med utdannelse og kompetanse finnes over hele landet.

Å spre høykompetansearbeidsplasser utenfor Oslo, gjør det lettere å utnytte kunnskapen som finnes i distriktene og mindre byer.

Les også

Send Siv Jensen til Leikanger

Dagens regjering har hatt en uttalt ambisjon om utflytting av statlige arbeidsplasser. For eksempel har Vegdirektoratet, Nye Veier og Nasjonalt klageorgan for helsetjenester blitt plassert i henholdsvis Bergen, Kristiansund og Kristiansand.

Frps forslag om å plassere Giek/Eksportkreditt i Ålesund, er logisk.

De to institusjonene gav til sammen 148 milliarder i eksportgarantier og lån til norsk eksportnæring. Giek retter sine tjenester mot eksport av helseindustri, havvind og maritime næringer.

Da gir det god mening, også med tanke på å innhente kompetanse, å plassere disse der mesteparten av norsk eksport kommer fra: Vestlandet.

Det vil alltid finnes argumenter mot flyttingen av eksisterende arbeidsplasser.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Nærings- og handelsdepartementet sier at hovedprioriteringen nå er å få flyttingen og sammenslåingen av de to garantikontorene til å fungere – deretter kan de vurdere videre omlokalisering på sikt.

Når Giek og Eksportkreditt først skal flytte og slå seg sammen, høres det både dyrt, ineffektivt og urealistisk ut å flytte arbeidsplassene to ganger.

Dessuten vurderer regjeringen å legge det nye hovedkontoret til Groruddalen, med den begrunnelsen at det kan være positivt for byutviklingen.

Regjeringen bør løfte blikket litt når de vurderer hvilke positive ringvirkninger det å flytte disse statlige arbeidsplassene kan få.

Å legge disse tett på miljøene langs kysten som benytter seg av garantiordningene, kan være med på å styrke kompetanseutviklingen begge steder.

BT retter: I en tidligere versjon av denne teksten stod det at Giek er en tilskuddsordning. Det korrekte er at Giek er en garantiordning, som garanterer for eksportbedrifters lån.

Publisert
 1. Giek
 2. eksportkreditt
 3. Distriktspolitikk
 4. Næringspolitikk
 5. Eksportkreditt Norge

Les mer om dette temaet

 1. En god start

 2. SAS får lån på 1,5 milliarder kroner med norsk garanti

 3. Får 800 millioner i Giek-garanti

 4. Milliardgarantier sikrer norske Doggerbank-bidrag

BT anbefaler

Sønnen fant Oddekalv: – Min far ga oss de verktøyene vi trengte når ting blir vanskelige

Det var Kurt Oddekalvs eldste sønn, Ruben (36), som først oppdaget at faren hadde gått gjennom isen på Bahusvatnet…

LES SAKEN