Viktig kamp for ytringsfriheten

At kunstnere tar til gatene for å protestere, er sjelden kost her til lands. Noen ganger er det nødvendig.

Publisert Publisert

BØR KLARGJØRE: «Borgerne bør føle seg trygge på at vår fremste politiske leder ikke firer på fundamentale menneskerettigheter», mener BT. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Nedkjølende effekt» er når maktovergrep mot kunst og debatt senker takhøyden for frie ytringer.

Siktelsene mot opphavsfolkene bak stykket «Ways Of Seeing» på Black Box Teater i Oslo, kunne i verste fall ført til frykt og selvsensur hos flere kunstnere.

I dette tilfellet ser heldigvis reaksjonene ut til å være motsatte. Lørdag protesterte kunstnerorganisasjoner i Bergen og Oslo mot bruken av politimakt mot kunstneriske ytringer.

Les også

Advokat varsler klage på politiets opptreden i Black Box-saken

Teaterstykket undersøker utviklingen av rasisme i samfunnet. Justisminister Tor Mikkel Waras samboer har reagert sterkt på bruken av et foto av familiens hus i stykket, og anmeldte teateret for krenkelse av privatlivets fred.

Statsminister Solberg fulgte opp med å antyde en direkte årsakssammenheng mellom teaterstykket og anslagene mot families Waras hus, noe det ikke finnes holdepunkter for. Waras samboer er nå siktet for å ha tent på familiens bil selv.

I Morgenbladet skriver forsker Asle Toje at «rettsliggjøringen av samfunnet har fått enkelte til å tro at loven er destillert samfunnsmoral». Slik er det ikke.

Også for maktpersoner kan det være ubehagelig når private forhold eller familie dras inn i offentlig kritikk. Men politi og rettsvesen bør aldri brukes som trussel eller virkemiddel for å begrense eller hindre kunstneriske ytringer som åpenbart ikke bryter norsk lov.

Siktelsen mot Black Box Teater ble henlagt, nettopp fordi intet lovbrudd hadde funnet sted.

Les også

Festspilldirektøren inviterer det kontroversielle teaterstykket i Wara-saken til årets festival

Det kan virke retthaversk å be statsminister Erna Solberg (H) beklage overfor teateret. At en politiker legger seg flat offentlig, er ingen garanti for at budskapet er ektefølt.

Men for statsministerens egen skyld bør hun vurdere å gjøre det. Hvis ikke, er det fare for at hun vil virke hyklersk neste gang hun snakker om kunstnerisk frihet eller ytringsfrihet, for eksempel i sin årlige nyttårstale.

Borgerne bør føle seg trygge på at vår fremste politiske leder ikke firer på fundamentale menneskerettigheter.

Festspillene i Bergen forsøker å få teaterstykket til Bergen. Det er en god idé. Synsingen om stykket er vanskelig å forholde seg til. Kanskje flere publikummere kan gjøre seg opp sin egen mening.

I tillegg vil det gi statsministeren en ny anledning til å delta i offentlig debatt om den kunstneriske friheten. Det er en utfordring hun bør si ja til.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».