Nok en dag i Trump-land

Donald Trump har fjernet en trussel, men satt kraftigere søkelys på sine egne Russland-koblinger.

Publisert: Publisert:

YOU'RE FIRED: James Comey, direktør for FBI, har fått sparken av Donald Trump. FBI etterforsker Trumps valgkampteam for mulig samarbeid med Russland om innblanding i presidentvalgkampen. Foto: JOSHUA_ROBERTS

President Donald Trump fortsetter å ta impulsive og irrasjonelle valg. Tirsdag sparket han FBI-direktør James Comey.

Comey ledet etaten som etterforsker Trumps presidentkampanje for mulig samarbeid med russerne om å undergrave valget og å spre hackede eposter fra demokratene og motkandidatens valgkampsjef.

Sammenhengen mellom avskjedigelsen og Russland-etterforskningen er umulig å komme unna, selv om etterforskningen ikke er Trumps offisielle begrunnelse. Den amerikanske presidenten ser ut til å ha kvittet seg med en trussel. Av hensyn til seg selv, ikke landet.

Begrunnelsen som ble presentert fra Justisdepartementet, var at Comey hadde håndtert Clintons epost-sak dårlig. Men det er lite troverdig at Trump plutselig, etter flere måneder som president, skulle ha kommet til den konklusjonen.

Kun én gang tidligere har en FBI-direktør fått sparken. Det skjedde under Bill Clinton, og den gangen kom beslutningen først etter en grundig granskning av direktøren. Nå var Comey inne i sitt fjerde år av et ti års åremål, og han ble sparket etter en kort og lukket prosess.

Det siste året har Comey vekket sterke følelser på begge sider av politikken. Republikanerne likte ham da han etterforsket Clintons epostserver, men mislikte ham da han ikke tok ut tiltale.

Så likte de ham igjen da han, kort tid før valget, varslet funn av nye Clinton-eposter, noe som riktignok viste seg ikke å stemme. Da det ble kjent at FBI etterforsket Trump-kampanjen for koblinger til Russland, ble Comey igjen mislikt av Trump.

USAs president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

Trumps aktivitet på Twitter den siste uken, og meldinger fra anonyme kilder i Det hvite hus, tyder på at Russland-etterforskningen tærer på presidenten. Den er en konstant distraksjon.

Selv hvis det skulle vise seg at Trump og teamet hans er uskyldige, minner Russland-saken alltid om at Trumps valgseier delvis kan forklares med hjelpen han fikk av Vladimir Putin.

Nå er det opp til Trump å nominere en ny FBI-direktør, og etatens etterforskning mister troverdighet. Derfor er det nå blitt enda viktigere at Kongressen oppnevner en egen uavhengig kommisjon til å granske all russisk involvering i valgkampen, inkludert om Trumps kamerater samarbeidet med russiske hackere.

Uansett hva som skjer, er den dramatiske hendelsen enkel å forstå: Presidenten sparket direktøren som etterforsket hans eget team. Det er en skandale.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».