Tid for VM

Sykkel-VM ligger an til å bli et fantastisk arrangement for Bergen. Men det krever også tålmodighet og smidighet av bergenserne.

Publisert Publisert

VM: Mesterskapet gir byen en mulighet til å vise seg frem fra sin beste side. Det er forståelig at en del nå kjenner på en viss frustrasjon fordi fremkommeligheten blir sterkt begrenset. Sannsynligvis ser likevel mange bergensere på VM som en artig utfordring i hverdagen. Foto: EIRIK BREKKE

  1. Leserne mener

Sykkel-VM er et av verdens største idrettsarrangementer. Når en liten by som Bergen er vertskap, vil det prege hverdagen til de fleste som bor her.

VM vil bli en stor opplevelse for fellesskapet. Sentrum er nærmest snudd på hodet. Det vil bli folkefest og moro også for dem som ikke har noen spesiell interesse for sykkelsporten.

Mesterskapet gir byen en mulighet til å vise seg frem fra sin beste side til et publikum av en størrelsen den aldri før har hatt.

De som bestemte at Bergen skulle være vertskap for VM, tok en beslutning som innebar at store deler av byens befolkning må stille opp. Å komme seg til og fra jobb blir for mange rett og slett vanskelig. Hverdagslogistikken har gjerne små marginer. I en hel arbeidsuke vil mange måtte ty til kreative løsninger.

Derfor er det forståelig at en del nå kjenner på en viss frustrasjon. Byen må ha takhøyde for å mene at sykkel-VM er noe herk. Men gitt hvor vanskelig det blir å komme seg rundt i byen de neste par ukene, kunne man nesten forvente mer høylytte protester.

Sannsynligvis ser mange bergensere på VM som en artig utfordring som de på et eller annet vis selvsagt skal løse. Det er en prisverdig holdning til et arrangement som skal profilere hele bergensområdet.

Kanskje dukker det opp noen smarte løsninger som kan fungere også etter VM, både for syklister, fotgjengere og kollektivreisende.

Den største utfordringen er likevel at det ikke bare er privatbilene som får begrenset fremkommelighet. Når også kollektivtransporten blir hemmet, trengs nok litt ekstra tålmodighet for å få ting til å gå opp.

Heldigvis har en del arbeidsgivere tilbudt sine ansatte andre arbeidstider og diverse fleksible løsninger mens VM pågår. For arbeidsplassene som ennå ikke har kommet sine ansatte i møte slik at hverdagen går opp, er det fortsatt tid.

VM er et så gigantisk arrangement, at ikke alt kan gå helt på skinner. En ting er likevel sikkert: Arrangørene og samarbeidspartnerne har lagt ned en betydelig innsats for at folks daglige gjøremål skal kunne gjennomføres, for at sikkerheten skal være på topp og for at helsetjenestene skal være tilgjengelige for alle.

Hverdagen blir definitivt ikke grå så lenge VM pågår. Nå er det tid for folkefest, noe bergenserne er norgesmestre i å lage.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».