Kampen er over

Bybanen skal gå langs Bryggen. Motstanderne må belite seg.

Publisert Publisert

PROTESTER: Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) ble møtt med høylytt buing da hun talte for demonstrantene på Bryggen. Men nå må stridsøksen begraves, mener BT. Foto: Tor Høvik

Det står tydelig i byrådsplattformen: Bybanen skal gå langs Bryggen, ikke i tunnel. Av hensyn til byggeprosessen, det politiske klimaet og bergensernes blodtrykk, bør ingen prøve seg på enda en omkamp.

Opposisjonen må begrave stridsøksen – under bakken, der de trives best.

Lørdag var det en demonstrasjon på Bryggen, arrangert av blant andre Bryggens Venner, Fortidsminneforeningen, Miljøpartiet De Grønne og Hordaland Unge Høgre.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) og byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) møtte opp for å motta signaturene fra en underskriftskampanje, og ble møtt med høylytt buing. Frustrasjonen er forståelig, men volumet og temperaturen er unødvendig høyt.

Saken ble avgjort da Arbeiderpartiet ga etter i byrådsforhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti. Schjelderup lyktes med å få aksept i eget parti for snuoperasjonen. Byutviklingsbyråden var selv motstander av Bryggen-alternativet, men jobber nå lojalt for løsningen.

Dermed er det flertall i bystyret, og Bryggen-alternativet er fullt ut gjennomførbart.

Les også:

Les også

Schjelderup-kysset

Les også:

Les også

Her får byråden kjeft

Likevel bedriver Høyre opposisjonsarbeid som om saken er uavklart. Gruppeleder Martin Smith-Sivertsen, som var byrådsleder frem til valgnederlaget i høst, gir seg ikke. Han argumenterer fremdeles for en T-bane eller «Bybanen Express», der traseen legges i en lang tunnel.

Alternativet er dårlig. Det bryter med selve bybanekonseptet, som har vært en suksess sørover. En bybane skal ikke bare være raskest mulig fra A til Å, men også områdene fra B til Ø. Den skal bidra til byutvikling og fortetting.

Derfor har fagfolk anbefalt dagløsningen, derfor har byrådet sagt nei til tunnel, og derfor sa også det forrige byrådet – med stemmene til Smith-Sivertsens eget parti – nei til et T-banekonsept.

Høyre dyrker sitt eget nederlag, og det er sjelden en god idé. Ingen liker en taper.

Det er også et politisk risikospill: Om Høyre fortsetter kampen mot Bryggen-løsningen, skyver de fra seg Venstre og KrF. Det vil sementere dagens byrådskonstellasjon, og nesten garantere at det ikke blir et borgerlig byråd etter neste valg.

Les også:

Les også

Slik kan det bli i Ladegårdsgaten

En fortsatt bybanekrangel er ikke bra for debattklimaet i Bergen. Den høylytte krangelen med kompromissløse deltakere, forsuret bergenspolitikken og førte til parlamentarisk kaos. Når partene ikke forsones, blir det vanskeligere å ha konstruktive samtaler om andre saker.

Ikke minst gjelder det i bybanesaken selv. Fremdeles er det et spørsmål om hvordan utformingen av traseen skal være.

Byrådet lyser nå ut en design— og arkitekturkonkurranse for å gjøre bybanelinjen gjennom sentrum så god som mulig. I den diskusjonen kan også motstanderne være nyttige og konstruktive bidragsytere.

Debatten om Bybanen skapte masse følelser og ekte engasjement. Om tilstandene til tider var litt elleville, er det likevel et godt tegn for Bergen og lokaldemokratiet at folk ikke tar lett på slike avgjørelser.

Nå er tiden inne for at kranglevorne bergensere tar for seg andre spørsmål. Byarena, kanskje? Plassering av godsterminal? Lars Arne Nilsen?

Det er nok av saker å være uenige om.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».