Bråkmaker på fisketur

Kystnæringene har endelig fått en synlig statsråd. Men Per Sandberg bør senke pulsen.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

USIKKERT KORT: Alle med interesser i fiskeri- og havbruksnæringen har grunn til å være avventende til Per Sandberg som fiskeriminister. Men det er ikke utenkelig at utnevnelsen kan være et smart grep av regjeringen, skriver BT på lederplass. FOTO: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det minst e departementet sto for den største overraskelsen da statsminister Erna Solberg gjorde sitt første statsrådsskifte. Ingen hadde ventet at Fremskrittspartiets frispillende nestleder og selvoppnevnte bråkebøtte Per Sandberg ble fiskeriminister.

BTs politiske redaktør om den nye innvandringsministeren:

Les også

- Hun har vært solid

Nordtrønderen er først og fremst kjent for sine kontroversielle hofteskudd, uhemmede populisme og fintfølende kontakt med Frps ustabile grunnfjell. Kontrasten til forgjengeren, teknokraten Elisabeth Aspaker (H), kunne knapt blitt større.

Hva skiftet av statsråd vil ha å si for regjeringens fiskeripolitikk, er derfor i det blå. Alle med interesser i fiskeri— og havbruksnæringen har grunn til å være avventende.

Den røde tråden i regjeringens oppdretts- og havbrukspolitikk har vært bærekraftig vekst. Om ikke næringen klarer å få luseproblemet under kontroll, får den ikke vokse videre. På den ene siden står hensynet til næringens videre utvikling, på den andre siden står hensynet til det biologiske mangfoldet i fjordene og langs kysten. Denne interessemotsetningen må Sandberg håndtere på ansvarlig vis.

Slik reagerte samarbeidspartiene:

Les også

- Sandberg må moderere seg som statsråd

I høst startet regjeringen en omfattende reform av fiskerinæringen, med storstilt liberalisering av regelverket som regulerer fiskeriressursene. Ved å lempe på blant annet aktivitetsplikten, leveringsplikten og bearbeidingsplikten, håper regjeringen på en produktivitetsgevinst.

Får regjeringen gjennomslag vil det medføre betydelige strukturendringer for fiskeriene langs kysten, spesielt i nord. Her venter intrikate og vanskelige interessemotsetninger på Sandberg. Dette er heller ikke spørsmål som bør besvares med raske løsninger og skudd fra hoften.

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor Siv Jensen (Frp) plasserer en av partiets mest populære politikere i dette departementet. I landbruksdepartementet kunne Sylvi Listhaug (Frp) markere seg tydelig, takket være tydelig motstand fra bøndene. Men fiskeri— og havbrukspolitikken er et lappeteppe av motstridende interesser, uten tydelige fronter. Her finnes heller ingen pengekraner som kan skrues av og på. I stedet finnes et utall lover og forskrifter som vanskelig lar seg endre.

BT på lederplass om regjeringens fiskeripolitikk:

Les også

Politisk fiskegrep

Sandberg bør gå til verket med lav puls. Går han for raskt frem med regjeringens strukturendringer, blir Sandberg en takknemlig skyteskive for samarbeidspartiene Venstre og KrF. Men statsrådsposten gir også muligheter. Først og fremst fordi den kjente rikspolitikeren får rikelig anledning til å reise og treffe viktige velgergrupper for partiet. Det kan bli viktig i den lange valgkampen.

Frp-nestlederen er definitivt et usikkert kort. Derfor er det betryggende at erfarne Aspaker blir plassert som ny statsråd for EU-saker. Det blir hun, og ikke Sandberg, som skal fremme norske fiskeriinteresser i Brussel.

Men det er ikke utenkelig at utnevnelsen av Sandberg kan være et smart grep. Han kan bli en tydelig og effektiv talsperson for en samlet fiskerinæring, som lenge har følt seg tilsidesatt av landbruket på den rikspolitiske dagsorden. Det bør være ambisjon høy nok for landets nye fiskeriminister.

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  2. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  3. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  4. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  5. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».