Samfunnet forvitrer

Når en privatlandskamp i fotball blir en privatsak for de få i betalings-TV, er det enda et bidrag til fragmenteringen av samfunnet som fellesskap.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

EU åpner for at medlemslandene, og EØS-landet Norge, kan etablere en liste over sentrale, viktige sportsbegivenheter som skal være allment tilgjengelige

DEN PROSESSEN bør vi ikke se på som uavvendelig. Opplevelsen av et samfunn forutsetter en offentlig arena med anledning til det vi litt høytidelig kan kalle kollektive erfaringer. En landskamp i fotball er en slik erfaring, som flest mulig lettest mulig bør få ta del i — dersom de er interessert. Fotball og 17. mai gir en følelse av at vi fortsatt har noe felles i dette landet.

Det knyttet seg absolutt nasjonal interesse til Egil Olsens, Drillos comeback som landslagstrener. Uheldigvis skjedde dette i en privatlandskamp mot Tyskland, og dermed ble også Drillos gjenkomst heller privat, tilgjengelig bare for dem som hadde abonnement på TV 2s betalingskanaler på TV og nett. Helt riktig er ikke dette. NRK sendte kampen i radio, og opprettholdt dermed påstanden om at vi har noe felles. Men det er symbolsk illevarslende at det var den gamle dampradioen som måtte holde skansen.

KULTURMINISTER Trond Giske beklager i VG at noe som har interesse for så mange ble vist for så få. Han innser imidlertid at reglene for privatlandskamper legger til rette for at det blir slik. Da er det desto viktigere å unngå at dette blir bresjen som åpnes for at også vanlige landskamper ender som en kjøpslåing for forbund og medier, en ren markedssak, ikke en allmenn sak lenger.

Fotballpresident Sondre Kåfjord forsikrer VG om at man fortsatt har kontroll over landskamper på hjemmebane. Det høres ut som om han beskriver en kamp på vikende front, mens også NFF rykker frem i den andre krigen, om pengene. Det blir dobbelttale, og i alle fall gult kort. NFF bør innse at dersom stadig mer også av fotballens store, samlende begivenheter lukkes inne i nisje-betalingskanalenes verden, svekkes sporten hos folk flest. Vil man virkelig bidra til det?

Og vi er selvsagt fullstendig klar over at vi er en del av denne utviklingen. BT og Media Norge har sikret seg eksklusive rettigheter til fotball på nett. Disse kampene vil kun være tilgjengelige for dem som kjøper eget abonnement.

EU ÅPNER FOR at medlemslandene, og EØS-landet Norge, kan etablere en liste over sentrale, viktige sportsbegivenheter som skal være allment tilgjengelige på de vanlige TV-kanalene. Det synes som om dette må til, fordi tyngdekraften fra medienes og sportens økonomiske interesser ellers får virke alene. Her må andre forsvare noe så gammeldags som folkets interesser.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bestefar skal ha voldtatt barne­barn i skole­ferier: – Jeg husker jeg bare frøs

Jenten fortalte detaljert om hendelser fra feriene hos bestefaren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. USA innfører innreiseforbud for personer fra Norge og 29 andre land

  2. – Av alle ting regjeringa kunne ha pålagt Bergen, var dette noko av det raraste

  3. Brann i Øygarden slukket

  4. Lærer ved bergensskole manipulert inn i video. Nå blir elev anmeldt.

  5. På Vestlandet må familiene selv betale for behandlingen. Østpå tar sykehuset regningen.

  6. Bestefar skal ha voldtatt barne­barn i skole­ferier: – Jeg husker jeg bare frøs