Et tydeligere Høyre

Høyre vil tjene på å markere et klart skille til Fremskrittspartiet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

NI MÅNEDER FØR stortingsvalget ligger det fortsatt an til borgerlig valgseier i Norge, men marginene har skrumpet siden i sommer. Forskjellen på fem til ti mandater — avhengig av hvilken måling man leser - er klart overkommelig for den sittende regjeringen. I dag kan det ikke være noen på borgerlig side som virkelig tror at dette skal bli enkelt.

REGJERINGEN HAR da også kommet mer på offensiven. I gårsdagens Aftenposten går statsminister Jens Stoltenberg ut med en oppfordring til Høyre og Erna Solberg om å avklare sitt forhold til Fremskrittspartiet. Det kommer etter at Venstre og KrF Folkeparti har brukt helgen til å hamre inn det samme budskapet. Alle ønsker de at Høyre skal bli tydeligere på regjeringsalternativene. KrF går lengst når de frister Erna med selveste statsministertaburetten.

DE BURDE VITE hva de snakker om. Før valget i 2001 opptrådte KrF nokså utilnærmelig overfor Høyre, helt til det ble klart at Høyre kunne godta Kjell Magne Bondevik som statsminister.

Stoltenbergs oppfordring til Erna Solberg handler da heller ikke om at han ønsker et klart alternativ på borgerlig side - hvorfor skulle han det? - men at han prøver å ramme det borgerlige samarbeidsprosjektet der det svir mest. Stikker han nålene i Frp, er det Høyre som kjenner smerten.

DET FINNES ikke noen historisk fasit for hva partiene må avklare før de går til valg. Men når det er sagt: Vi er av den klare oppfatning at Høyre gjør klokt i å markere et tydeligere skille til Frp. Det skyldes ikke bare taktikk - at Høyre bør holde KrF og Venstre inne i varmen - men i høyeste grad også politikk. Finanskrisen har vist at velgerne setter pris på ansvarlighet og forutsigbarhet, som tradisjonelt er gode Høyre-dyder. Og som - fornuftig håndtert - kan gjøre Høyre til et større parti enn Frp ved valget. Vi minner om at finanskrisen neppe blir avblåst før september, og at den meget vel kan bli verre innen den tid.

DET ER IKKE minst Arbeiderpartiets problem. Så langt har Stoltenberg valgt en tilnærmet alenegang i sine forsøk på å løse krisen. Det er et høyt spill. For et parti og en regjering som har arbeid til alle som sitt fremste politiske mål, kan valgoppkjøringen bli stygg dersom de verste ledighetsprognosene slår inn. Opposisjonen vil vite å minne Stoltenberg om alle de løsningsforslagene og samarbeidsinvitasjonene han velger å se bort fra.

Hvilket bare gjør det enda viktigere for Høyre å rendyrke en ansvarlig politisk linje.

Meninger om dagens leder? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: