Tid for nedrusting

Årets tildeling er utvilsomt en ekte fredspris i tråd med Alfred Nobels testamente.

Publisert: Publisert:

FIKK FREDSPRIS: Beatrice Fihn (fra v.), Daniel Hogsta og Grethe Ostern i ICAN på en pressekonferanse i Genève. Foto: Martial Trezzini / TT / NTB scanpix

« ... og en del til den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».

Ved å tildele Nobels fredspris til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN), treffer Nobelkomiteen på alle punkter i Alfred Nobels testamente.

ICAN er en bred, verdensomspennende koalisjon av organisasjoner og mennesker som har jobbet sammen om et mål om fred. Avskaffelsen av atomvåpen, som ennå ikke var funnet opp da Nobel skrev sine ord om «reduksjon av stående armeer”, er utvilsomt i tråd med prisens formål og tradisjon.

Og ikke minst: ICANs store seier kom i sommer, da et flertall av FN-land gikk inn for forbud mot atomvåpen. Tross sine mangler, er FN den eneste arenaen som virkelig kan samle hele verden til en fredskongress.

KUNNGJØRINGEN: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), presenterte Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tildelingen er dessuten særdeles tidsriktig. I disse dager vurderer president Donald Trump å trekke USA ut av Iran-avtalen som hindrer Iran i å utvikle atomvåpen. Det vil være et farlig skritt i feil retning.

Samtidig øker spenningen på Koreahalvøyen. Nord-Koreas leder Kim Jong-un fortsetter sitt atomvåpenprogram og tester stadig både raketter og bomber. Ordkrigen mellom Trump og Kim gjør ingenting for å forbedre situasjonen.

Atomvåpen er en forferdelig oppfinnelse. De to bombene som falt over Hiroshima og Nagasaki i 1945 tok livet av minst 120.000 mennesker. De atomvåpnene som nå finnes, er langt kraftigere. Og det finnes omtrent 15.000 av dem, fordelt på ni stater.

Slike våpen er i sin natur rettet mot sivile mål. Likevel har det ikke vært noe eget forbud mot dem. Den ferske FN-traktaten om forbud mot atomvåpen fikk støtte fra 122 medlemsland. Den vil kun være folkerettslig bindende for disse landene, og ingen av dem har atomvåpen.

GRATULERTE: Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte ICAN med tildelingen. – Vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker Nato. Så lenge det finnes land med kjernefysisk kapasitet så kommer Nato også til å ha kjernefysisk kapasitet, sier hun, samtidig som hun understreker at Norge deler ambisjonene om en verden fri for atomvåpen. Foto: Butt, Mariam / NTB scanpix

Norge støttet ikke atomvåpenforbudet. Dermed har Nobelkomiteen, igjen, understreket at den er uavhengig av den norske regjeringen. Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte prisvinneren, men understreket at Norge står på sitt: Så lenge andre land har atomvåpen, må også Nato ha det.

Standpunktet er forståelig, men lite konstruktivt.

Verken FN-vedtaket eller fredsprisen fjerner et eneste stridshode. Men begge deler bør bidra til en ny start i arbeidet for en nedrusting som inkluderer alle atomvåpenstatene.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».