Frykt mot håp

Demokratene møter Trumps mørke budskap med det motsatte.

BUDSKAP: Landsmøtet har vist hva som blir partiets budskap i valgkampen: Det første er å overbevise velgerne om at landet er bedre stilt enn det Trump påstår. Det andre er å få frem hvilken moralsk og politisk katastrofe Donald Trump er. Zach Gibson og Damon Winter, The New York Times

Etter noen dystre dager med republikanerne i Cleveland, flyttet oppmerksomheten seg denne uken til Philadelphia. Demokratenes landsmøte var en langt mer optimistisk affære.

Skal Hillary Clinton vinne over Donald Trump i november, må hun vinne kampen om virkelighetsoppfatningen: Går det bra i USA eller går alt i feil retning?

Tapende kandidater får sjelden stor plass i historiebøkene. Men selv hvis Hillary Clinton taper, vil denne ukens landsmøte bli husket: Det er første gang ett av de store partiene har nominert en kvinnelig presidentkandidat.

De siste dagene har demokratene gjort sitt beste for å styrke hennes image: Hun er en kjærlig mor og kone, en person med empati og en hardtarbeidende politiker.

Samtidig har angrepene på Trump vært mange: En mann uten moral og uten kompetanse til å bli president. De har forsøkt å avfeie Trumps pessimistiske syn på USA.

Mathias Fischer:

Les også

Amerikanerne likte Hillary Clinton. Så startet valgkampen.

Motkandidaten:

Les også

Ingen erfaring. Bare ego, løgner og populisme. Donald Trump er tidenes minst kvalifiserte presidentkandidat.

Etter åtte år i Det hvite hus, har egentlig ikke demokratene noe valg. Hvis de ikke kan overbevise velgerne om at president Obama har gjort landet bedre, kan de egentlig bare gi opp håpet om president Hillary Clinton.

Tross USAs mange problemer, er mye blitt bedre de siste årene. Da Obama tok over, hadde finanskrisen slått inn, og landet var i den verste resesjonen siden depresjonen på 30-tallet. Med han som president har pilene pekt oppover, og flere millioner nye arbeidsplasser er skapt.

Leder:

Les også

Republikanerne og Donald Trump er i ferd med å ødelegge amerikansk politikk.

USAs omdømme var fallende etter forgjengeren George W. Bushs presidentperiode. Obama har løftet landets posisjon verden over. Helsereformen sikret helseforsikring for mange millioner av amerikanere.

Mens republikanerne har nominert en sint mann, har demokratene nominert en visepresidentkandidat med et stort smil. Tim Kaine sprer optimisme i valgkampen.

Sittende president Obama og visepresident Biden brukte store deler av sine taler på å understreke alvoret i årets valg: Det er trøblete tider, og Donald Trump er definitivt feil person til å møte landets utfordringer.

Bill Clinton, tidligere president og fremdeles ektemann, fortalte en personlig historie om Hillary.

Fra landsmøtet:

Les også

Ekspert: – Clinton burde tatt mer selvkritikk i talen

Clintons tale:

Les også

- Mørke krefter ønsker å rive oss fra hverandre

Optimismen blir en krevende balansegang for Clinton. Flertallet av amerikanere mener landet går i feil retning. Hun må overbevise dem om at de tar feil, samtidig som hun uttrykker forståelse for frustrasjonen.

Da hun talte til landsmøtet på torsdag, traff hun godt på den balansegangen.

Hillary Clinton er ikke en populær politiker. Hun kommer ikke til å vinne på image eller personlige egenskaper. Landsmøtet har vist hva som blir partiets budskap i valgkampen: Det første er å overbevise velgerne om at landet er bedre stilt enn det Trump påstår. Det andre er å få frem hvilken moralsk og politisk katastrofe Donald Trump er.

Clinton og støttespillerne gjorde en god jobb denne uken. Men det er fremdeles lenge til november.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».