Vi trenger meningsfull fritid etter koronaen

Regjeringen må være åpen for en krisepakke nummer to til kultur og idrett.

Publisert Publisert

Kulturminister Abid Q. Raja (V) har lovet at han skal følge kulturen og idretten tett i ukene og månedene som kommer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er ni dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Regjeringens første krisepakke til kulturlivet og idretten, som kom i forrige uke, er viktig akuttmedisin til svært utsatte aktører.

Koronakrisen har gått særdeles hardt ut over dem som underholder og holder oss spreke. Det bør være myndighetenes ansvar å sørge for at kultur og idrett overlever nedturen i noenlunde god stand.

Krisepakken består av 300 millioner kroner i kompensasjonsordning til kulturfeltet, og 600 millioner kroner til idretten og frivillige organisasjoner.

Midlene skal først og fremst dekke opp for tap av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, siden de fleste arrangementer er avlyst.

Les også

Grieghallen frykter et inntektstap på 25 millioner

Blant de andre tiltakene er kompensasjon til frilansere og næringsdrivende som mister inntekten sin.

Også ansatte i kunst- og idrettsfeltet vil få hjelp av tiltakene i regjeringens generelle krisepakke til arbeidslivet. Blant annet skal staten dekke kostnadene ved permitteringer.

Nedsatt moms og skattelette er også viktige grep, men hjelper dessverre lite for aktører som opplever at inntektene faller fullstendig bort.

De som driver idrettsanlegg, kinoer, eventbyråer, privateide teatre og konsertarenaer bør også få hjelp. Utøverne må ha et sted å bedrive kunsten eller sporten sin etter at koronakrisen er over.

Å regne ut krisepakke-størrelser er ikke eksakt vitenskap, men basert på beregninger av det umiddelbare bortfallet av inntekter. Tapene kan bli langt større enn pakkens totalsum.

Idrettsorganisasjonene rapporter om inntektstap på 500 millioner kroner bare i løpet av mars.

Interesseorganisasjonen Virke frykter massekonkurser. Den har beregnet kultursektorens tap til 900 millioner kroner i løpet av mars og april. Det er like omfattende som hele hjelpekassen fra Kulturdepartementet.

Les også

Krisepakke på 900 millioner til kulturlivet, idretten og frivilligheten

Nedstengningen skjer mens Bergen og Vestlandet er på vei inn i høysesongen for festivaler, konserter og idrettsstevner.

Organisasjonen Kultur Vest mener konsekvensene kan bli dramatiske. Her i Bergen risikerer blant andre Grieghallen å tape 25 millioner kroner i inntekter i andre kvartal.

Også Festspillene, Nattjazz og Bergenfest kan være i faresonen.

Kulturminister Abid Q. Raja (V) har lovet at han skal følge kultur- og idrettssektoren tett i tiden som kommer. Han må være forberedt på å komme med krisepakke nummer to.

Landets innbyggere trenger både kultur og idrett, også når krisen er over.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».