Det som er en skam

Hvordan kan noen tro at det såkalte internasjonale samfunnet skal takle Saddam Hussein når NATO ikke engang kan bli enig om sitt medlem Tyrkia? USA skylder på krigsmotstanderne Belgia, Frankrike og Tyskland. Men flere spilte ut uklokt, og uføret begynte da USA ville bestemme alt selv.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

SITUASJONEN ER ALVORLIG, sa generalsekretær George Robertson i går. Alvorlig for Irak? Nei, NATO var truet. Av splittelse.

USA har presset på for at NATO skulle begynne planleggingen av Tyrkias forsvar i tilfelle krig i Irak, hvis Irak øver gjengjeldelse mot tyrkisk område. Dette hevder Belgia, Frankrike og Tyskland er å forberede den krigen FN ennå ikke har åpnet for. Det legitimerer USAs militære dagsorden.

La oss ta to poeng etter tur. Først at kritikerne har rett i at et slikt NATO-utspill vil styrke bildet av en oppladning til krigen man prøver å unngå. Tyrkisk område er tenkt brukt som base og følgelig utsatt. Det andre poenget er at Tyrkia som nabo til Irak har et vernebehov hvis/når krigen er et faktum, og inntil noe usannsynlig skjer, er det mer sannsynlig at krigen kommer enn at den ikke gjør det.

DET ER GREIT nok for alliansen å svare Tyrkia dersom FN har sanksjonert krigen som kollektiv handling, noe annet dersom USA starter den på egen hånd uten FN-vedtak og Tyrkia da lar amerikanerne bruke tyrkisk område som base mot Irak. Da er dette en sak for USA og Tyrkia. Forutsetter vi det første, gjenstår at det er en tid for alt, og kloke måter å gjøre ting på og ukloke.

USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, kaller det en skam at Belgia, Frankrike og Tyskland brøt hva man kaller taushetsregelen i NATO da de meddelte ikke-nyheten om at de ikke ville være med på å forberede en eventuell NATO-støtte til Tyrkia nå. Vi kaller det en skam at NATO havnet i den situasjonen og ser et kollektivt ansvar. Siden USA vil veie mest, får det også ta mest skyld.

AT TRE LAND rykket ut på den måten, bar mindre preg av evner til krisehåndtering i NATO og mer av behovet for å forsikre den europeiske opinionen at man fortsatt var på rett side.

Tyrkia svarte like godt med en formell henvendelse til forsvarsalliansen om konsultasjoner som mulig truet land. Også tyrkerne satte tingene på spissen, for så å la oss få vite at nå gjaldt det å dempe oppstyret. Nå lød det at man bare var litt uenige om timingen for å bistå Tyrkia.

USA, som begynte det hele da det sa at krig var en ting USA selv avgjorde, ikke FN, fortsatte den politiske bombingen av krigsmotstanderne ved å kunngjøre NATOs troverdighetskrise. Alle drev med den åpne munns diplomati i går. Av det ble i alle fall NATO rammet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. NATO avlyste Irak-møte, tok lunsj

  2. - Frankrike bruker veto i FN

BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN