Kravene kan bli for store

Det er uheldig om økt bruk av privatundervisning fører til økte forskjeller, men foreldrenes valg må respekteres.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende
SKOLE: At foreldre betaler for ekstra undervisning, kan være positivt. Det viser at de tar ansvar for barnas læring. Men trenden kan få uheldige konsekvenser.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Skolen bør gi et fullverdig tilbud til alle elever. Derfor kan det være grunn til bekymring når stadig flere foreldre betaler for leksehjelp til barna.

Men foreldrenes valg må respekteres. De vet som regel hva som er best for egne barn.

Markedet for privatundervisning vokser. De siste tre årene er det opprettet 100 nye bedrifter som tilbyr hjelp med skolearbeidet, skrev VG i går. Foreldre betaler gjerne høye summer for at barna skal få ekstra oppfølging utenom skoletiden.

Veksten er særlig stor i Oslo, og et av undervisningsselskapene oppgir at brorparten av kundene kommer fra velstående områder i byen.

At foreldre betaler for ekstra undervisning, kan være positivt. Det viser at de tar ansvar for barnas læring. Elevene må jobbe med skolearbeid også utenfor klasserommet, og da trenger de ofte hjelp fra hjemmet. Enten foreldrene selv hjelper med leksene eller betaler andre for å gjøre det, lærer barna mer av den ekstra innsatsen.

Utgangspunktet for at foreldre betaler for hjelp varierer stort. Noen elever får ekstra oppfølging fordi de er faglig sterke og har store ambisjoner, andre fordi de er svake og trenger mer hjelp enn skolen kan gi.

Men trenden kan være et tegn på økt karakterpress, og den kan føre til at presset blir enda verre.

Bakgrunn:

Les også

Leksehjelp er et marked i vekst

Ungdom opplever i økende grad å bli stresset av skolearbeidet, viser forskning fra Universitetet i Bergen. Særlig gjelder dette elever i 10. klasse – året man må få gode nok karakterer til å komme inn på ønsket videregående skole.

Både skolen og foreldre har et ansvar for å sørge for at tenåringer setter fornuftige krav og forventninger til seg selv. Det er sunt å strekke seg etter bedre resultater, men kravene kan bli for store.

At lekser kan føre til økte forskjeller, har blant andre SSB-forsker Marte Rønning konkludert med. De økte forskjellene følger sosioøkonomiske skillelinjer. Barn fra familier med god råd og høy utdanning har større sjanse til å lykkes i skolen. Det er også disse foreldrene som har størst mulighet til å betale for ekstraundervisning.

Det skal ikke forventes av foreldre at de tar den kostnaden.

Les også:

Les også

I klasserommet bestemmer jeg

Den norske skolen har som mål å skape like muligheter, men har mislyktes. I praksis reproduserer den sosiale forskjeller. Løsningen er ikke å fjerne leksene, slik Rødt og SV har tatt til orde for.

Foreldre gjør ikke noe galt i å hjelpe egne barn eller at flinke elever blir flinkere. Men ingen elever bør være avhengige av privatundervisning for å få godt nok tilpasset oppfølging.

Når folk velger å betale for privatundervisning, er det fordi det gir resultater.

Om stadig flere velger å betale for ekstra hjelp, bør skolen stille seg noen spørsmål: Er forventningene til foreldrene for høye? Får elevene god nok oppfølging?

Den offentlige skolens ressurser vil alltid være begrensede og den kan ikke konkurrere med betalingsvillige foreldre. Men trenden kan være et hint om at skolen bør tilby noe annet enn i dag.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Sykehusene i Bergen satte korona­rekord. Men én gruppe er ikke blant pasientene.

  2. Tunnelene på Vestlandet sjekkes på en annen måte enn i resten av landet

  3. Nå blir det kaldt!

  4. Anslår dobling av RS-innleggelser. – Det er tøft akkurat nå.

  5. – Dette er et skikkelig julemarked

  6. Han tek over leiinga i Bergen Høgre