Sivile i Mosul trenger vern

IS må drives ut av Mosul, men den humanitære krisen kan bli langvarig.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende

Selv om det nettopp er de sivile som vil tjene på at Mosul nå ser ut til å bli frigjort fra IS' brutale styre, er det nesten uunngåelig at kampen også rammer sivile hardt. Her er irakiske styrker utenfor Mosul. Foto: Khalid Mohammed / TT / NTB Scanpix

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Den islamske stat (IS) har i lang tid hatt kontroll over Mosul i Nord-Irak, landets nest største by. Kurdiske og irakiske styrker, med støtte fra vestlige fly, har rykket stadig nærmere og ventes å gjenvinne makten.

At IS vil tape kampen om byen, forhåpentlig innen kort tid, er en god nyhet.

Befolkningen i Mosul har lidd under det brutale styret, hvor henrettelser, overgrep og ekstremt begrenset frihet har vært en del av kontrollregimet.

Det antas også at et stort antall jesidi-kvinner holdes fanget, som det haster å få sluppet fri.

Les også

Kommentar: - IS sitt territorielle fall nærmar seg. Europeiske politikarar verkar uforbereidd på det heile.

Dessuten har byen har vært særdeles viktig for IS, særlig fordi terrororganisasjonen har hentet store skatteinntekter derfra. Mosul-offensiven rammer derfor IS flere steder.

Selv om det nettopp er de sivile som vil tjene på at byen nå ser ut til å bli frigjort, er det nesten uunngåelig at kampen også rammer sivile hardt.

Verdenssamfunnet må nå gjøre det som trengs for å hjelpe dem som den nærmeste tiden må flykte fra Mosul.

Hjelpeorganisasjoner har i lang tid forberedt seg på at Mosul-offensiven vil føre til at et svært høyt antall mennesker må flykte. Teltleirer står klare, og organisasjonene har mobilisert for å hjelpe så mange som mulig.

Men om de høyeste anslagene slår til, kan opp til en million irakere nye bli drevet på flukt som følge av kampen om Mosul. Når vinteren nærmer seg, er faren for en humanitær krise overhengende. Selv for godt forberedte hjelpeorganisasjoner, er det krevende å håndtere et høyt antall fordrevne.

Dette skjer samtidig som flyktningkrisen i Syria på ingen måte er over. I går varslet Russland og Assad-regimet en åtte timer lang våpenhvile, slik at sivile kan forlate den beleirede byen Aleppo. Behovet for humanitær hjelp i regionen er med andre ord stort og muligens voksende.

Les også

Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

I beste fall vil de som nå flykter fra kampene i Mosul raskt kunne reise tilbake til sine hjem, men bykrigen kan ta tid.

Selv om den militære bekjempelsen av IS går raskt og effektivt, vil det ta lang tid før forholdene i området er stabilisert.

Som Raftopris-vinner Yanar Mohammed har rettet oppmerksomheten mot, har mange av kvinnene som slippes fri fra IS behov for hjelp og støtte. Ubegripelig nok blir ikke alltid kvinnene tatt imot med åpne armer av sin egen familie nettopp fordi de har vært utsatt for gjentatte seksuelle overgrep.

Dette er bare et eksempel på at selv om den militære seieren over IS høyst sannsynlig er nær, vil de menneskelige lidelsene vedvare.

Det er en illusjon å tro at en militær seier vil fjerne trusselen fra IS. EUs anti-terrorsjef Julian King advarer om at frigjøringen av Mosul vil kunne gjøre IS til en større trussel i Europa.

Men for øyeblikket er det de sivile i Mosul som trenger hjelpen de kan få i særdeles dramatiske dager.

Publisert
 1. Irak
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Syria
 4. Overgrep
 5. Russland
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

 2. - 160.000 kristne har flyktet fra Mosul

 3. IS-massegraver funnet i Irak og Syria

BT anbefaler

– Det kommer en dag hvor det skjer en alvorlig ulykke om dette fortsetter

Advarer om ukultur på Haakonsvern.

LES SAKEN