Habilitet på havets bunn

Fiskeridirektoratet bør gjøre som Oljedirektoratet: Ingen ansatte bør eie aksjer i næringen de er satt til å forvalte.

Publisert Publisert
 • Bergens Tidende

DIREKTØR MED AKSJER: "Det er ikke sunt at både politisk og byråkratisk makt blir samlet hos aktører som har så sterke økonomiske og familiære bindinger til bransjen. At det stilles spørsmål om habilitet, er ikke bare naturlig, men nødvendig", mener BT.

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er for så vidt uinteressant om fiskeridirektør Liv Holmefjord mener det «ikke er rett å koble driften i selskapet Bolaks med hennes jobb som fiskeridirektør», som hun sier til BT.

Problemet hennes er at mange andre vil oppfatte det som om hun, som politikernes øverste «kontrollsjef» for oppdrettsnæringen, sitter for tett på den selv.

Diskusjonen om fiskeridirektørens habilitet får ny aktualitet etter at 400.000 laks døde i to av selskapet Bolaks sine anlegg i Sævareidfjorden i Fusa. Mattilsynet mener driften av dem har vært uforsvarlig.

Holmefjord eier selskapet P2H Invest, som igjen eier ca. ti prosent av AS Bolaks. Fiskeridirektørens selskap har tatt ut rundt 3,7 millioner kroner i utbytte fra i årene 2010 til 2014.

 • Mysteriet i Hardangerfjorden: Rømningslaksen ingen ville ta ansvar for.
  Fiskeridirektoratets oppgave er å forvalte, tilrettelegge og føre tilsyn med blant annet oppdrettsnæringen i Norge. Fiskeridirektøren er ansvarlig for all aktivitet i direktoratet – også på akvakulturområdet. Det er åpenbart at Liv Holmefjords aksjepost og økonomiske gevinst fra et oppdrettsselskap må føre til spørsmål om hennes habilitet.

Det er ingen grunn til å betvile at fiskeridirektøren har forhold seg formelt korrekt til Forvaltningslovens paragrafer om habilitet. Men dette handler ikke bare om hvorvidt en offentlig ansatt byråkrat handler partisk i stillingen sin eller ikke, men også om hvorvidt borgerne kan ha tillit til at vedkommende opptrer objektivt i alle sine oppgaver.

Habilitetsinnsigelser er ikke nytt for fiskerisektoren. Liv Holmefjord har vært fiskeridirektør i syv år. En del av denne tiden var hennes øverste sjef Lisbeth Berg-Hansen (Ap), som var fiskeri— og kystminister fra 2009 til 2013. Berg-Hansen hadde også tette bånd til oppdrettsnæringen, gjennom familiens eierskap i konsernet Sinkaberg-Hansen.

Da Justisdepartementet vurderte Berg-Hansens habilitet, slo juristene fast at Berg-Hansen stort sett kunne ha et ryddig forhold til lovene om habilitet. Men avgjørelsen var ikke entydig. Blant annet kunne hennes tilknytning til selskapet «ligge så nær i tid at det er nærliggende å tro at hun fortsatt identifiserer seg med denne aktørens interesser».

 • Sven Egil Omdal: Lakserepublikken Norge avkledd.
  Det skal selvfølgelig ikke være yrkesforbud i fiskeriforvaltningen for ansatte med erfaring og interesser i oppdrettsindustrien.

Men det er ikke sunt at både politisk og byråkratisk makt er samlet hos aktører som har så sterke økonomiske og familiære bindinger til bransjen. At det stilles spørsmål om habilitet, er ikke bare naturlig, men nødvendig.

Både tidligere fiskeriministers og nåværende fiskeridirektørs tilfeller viser at det er behov for opprydding også i fiskeriforvaltningen. I oktober i fjor endret Oljedirektoratet retningslinjene for sine ansatte, etter at Sysla.no avslørte at enkelte av dem eide og drev handel med aksjer i oljebransjen.

De nye reglene slår fast at de ansatte ikke lenger kan eie aksjer eller verdipapirer i selskaper som de fører tilsyn med. Begrunnelsen er logisk og ryddig. Det skal ikke være tvil om Oljedirektoratets uavhengighet i sakene organet jobber med. Det samme prinsippet bør også gjelde for ansatte i Fiskeridirektoratet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Åtte nye smittede i Bergen

 2. – Direkte arrogant, sier fylkespolitiker om Abid Rajas besøk i Bergen

 3. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

 4. Derfor krever han at Øygarden-spillerne skal juble som gale etter hver scoring

 5. Askøy: Mann måtte reddes ned fra ti meter høyt tre

 6. Dette må du vite om busstreiken

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».