Ja til nesten alt

Vi ser hva regjeringen vil prioritere. Vi ser mindre av hva den skal prioritere bort.

  • Pål Engesæter
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

KJETIL ALSTADHEIM fra DN stilte det beste spørsmålet under regjeringens pressekonferanse på Soria Moria i går:

— Erklæringen slår fast at Norge kommer til å ha mindre økonomisk handlingsrom. Hvorfor bruker dere da 81 sider til å skape forventninger? spurte han, til spredt humring i salen.

Statsminister Jens Stoltenberg svarte noe ullent bak den utflytende rød-grønne blomsterdekorasjonen. De 81 sidene i regjeringserklæringen ga heller ikke veldig god drahjelp til å skjønne hvordan regnestykket skal gå opp. I alle fall ikke dersom man skal tro Senterpartiet på at lokalsykehusene fremdeles skal bevares og kommunestrukturen skal være basert på frivillighet, en frivillighet som til nå har ført til status quo.

Gratis leksehjelp gjennom SFO, et SV-forslag, har også kommet helskinnet gjennom forhandlingene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé. Men så lenge vi vet at trygdeutgiftene øker og statens inntektene forventes å synke, kunne det vært interessant å vite hva dette skal gå på bekostning av.

DET STØRSTE kostnadsløftet er det likevel Arbeiderpartiet som står bak. Regjeringen lover lovfestet sykehjemsplass for eldre innen 2015. Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå hevdet før regjeringsforhandlingene tok til at Stoltenberg vil kunne få problemer med å nå målet. Cappelen sa til Dagbladet at Stoltenberg i så fall enten må bryte skatteløftet eller handlingsregelen. Han gikk så langt som å kalle eldreomsorgen for en «udetonert bombe».

Når budsjettforhandlingene er i gang til uken, vil det bli interessant å se om bomben vil bli detonert. Stoltenberg-regjeringen understreker at handlingsregelen skal holdes. De eneste som ble lovet skatteløfte i går, var fagforeningsmedlemmer, som kan se frem til at fradraget for fagforeningskontingent skal økes denne stortingsperioden.

DET MÅ VÆRE et nederlag for Ap-regjeringen at erklæringen ble så pass omfattende som den ble, og tilsvarende mer forpliktende. Da Alstadheim tørt kommenterte at han ikke fant igjen satsingen på gratis frukt i skolen fra Soria Moria I, svarte Stoltenberg at det heller ikke betyr at de er imot.

Forbeholdet for alle gode ønsker ligger i denne setningen fra erklæringen: «Hvor langt vi kommer i å gjennomføre våre målsettinger, avhenger av den økonomiske situasjonen».

Dette forbeholdet kan regjeringen få god bruk for.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bil kjørte i fjellveggen. Store materielle skader.

  2. Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

  3. – Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

  4. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

  5. VG: Politiet vil henlegge sak mot Brann-spiller

  6. Legestudenten løper mer enn to mil om dagen. Resultatet: Tre NM-gull på én uke.