Koronafaren er ikke over

De tre nye smittetilfellene i Bergen er en viktig påminnelse om at dugnaden fortsetter.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

Legevakten i Bergen etablerte et eget telt for å håndtere koronatestingen. Foto: Ørjan Deisz

Lørdag kveld ble det kjent at det er registrert tre nye smittetilfeller i Bergen kommune. Det ene av disse, som har vært instruktør på Haakonsvern mens han var smittet, er innlagt på Haukeland hvor han mottar behandling.

Brita Øygard, som er direktør ved Etat for helsetjenester, er urolig for at det kan komme en ny bølge med smitte, og presiserer at vi ikke kan være for trygge. Dette er en viktig påminnelse, for dugnaden er ikke over.

Det er fortsatt viktig å være svært nøye med hånd- og hostehygienen. Alle man ikke ser på som sine nærmeste bør man holde minst en meters avstand til, og vi bør unngå å klemme og håndhilse. På Folkehelseinstituttets hjemmesider finnes oppdaterte råd om reising og karantene. Har du symptomer eller mistanke om at du kan være smittet, må du ta kontakt med fastlegen din.

Dette gjentok også medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Les også

Siste nytt om korona

Smittetallene i Bergen og omegn har vært svært lave de siste månedene. Dette er i stor grad resultatet av en lang og solid dugnad fra befolkningens side, sammen med tydelige råd og regler fra myndighetene. Det er vel fortjent at vi nå kan nyte det offentlige rom, servicetjenester og sosialt samvær mer enn før.

De tre nye smittetilfellene er en viktig påminnelse om hvor smittsomt viruset er, og hvor store konsekvenser det får dersom smitten igjen øker. De strenge retningslinjene om hygiene og avstand kan ha hindret smitten i å spre seg ytterligere.

De smittede har oppholdt seg i Bergen sentrum, på Vestkanten kjøpesenter, dratt på treningssentre, kjørt kollektivtransport, spist ute – og vært instruktør på Haakonsvern.

Over 100 personer er nå i karantene, og smittekilden er ukjent for to av de tre.

Les også

Kurs i smittevern, flere faddere og egne lokaler til fadderuken. Slik blir årets studiestart.

Selv om smittesituasjonen i Norge fortsatt er under kontroll, ser bildet helt annerledes ut i resten av verden. Både i Europa og USA er de daglige smittetallene skyhøye i enkelte områder. Ved å åpne grensene kan tallene stige.

Fra og med onsdag 15. juli åpnet regjeringen opp for at nordmenn kan dra på ferie til en rekke europeiske land. To dager senere, fredag kveld, hadde smittetallene i Spania steget så mye at landet igjen står i fare for å havne på den røde listen.

Det er fullt forståelig at nordmenn og andre europeere lengter etter å reise, spesielt til sol og varme. Vi kan likevel ende med å gjøre oss selv en bjørnetjeneste ved å reise til utlandet, eller lette på andre koronatiltak.

Nå som den første, tunge smittebølgen er overstått, gjør vi lurt i å feire med måte – og med trygg avstand til hverandre. Direktør Øygard har rett i at vi ikke kan føle oss trygge.

Kanskje vil den sydenturen smake enda bedre neste år, hvis man ikke trenger å lure på om konsekvensen blir en ny runde med nedstengning.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Over hundre må i karantene etter ny smitte i Bergen

  2. Hever bøtene for ulovlig festing i Danmark

  3. «Den svake krona er her for å bli»

  4. Dette skjer med klima­utslipp når «alle» skal på norgesferie

BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».
  1. Koronaviruset
  2. Beredskap
  3. Bergen kommune
  4. Karantene
  5. Dugnad