En skremmende uke i Cleveland

Republikanerne og Donald Trump er i ferd med å ødelegge amerikansk politikk.

Publisert Publisert

REPUBLIKANERNES LANDSMØTE: Donald Trump har vist at han ikke er kvalifisert til å bli president. Det kan fremdeles unngås. Men budskapet hans har allerede truffet mange. Republikanernes landsmøte viser at Trump har endret partiet. Foto: Reuters

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det har utspilt seg et skrekkteater på scenen i Cleveland denne uken. Republikanerne har ikke bare nominert Donald Trump som presidentkandidat, men også omfavnet en retorikk og politikk som er skadelig for både USA og resten av verden.

Amerikanske presidentkandidater pleier å føre en optimistisk retorikk. Om USA som mulighetenes land, om det positive i mangfoldet, om den amerikanske drømmen. Selvsagt iblandet kritikk av det som kan bli bedre, men alltid med en hemningsløs hyllest til landet.

Donald Trump og republikanerne har brukt denne uken på å svartmale USA. Natt til fredag holdt han en mørk og dyster tale. USA er på vei mot avgrunnen, skal man tro Trump. Og enda verre: Republikanerne fremstiller det som om president Obama og Hillary Clinton har ført landet dit mer eller mindre bevisst.

Denne uken:

Les også

- Jeg har en beskjed til dere alle

Fare for Europa:

Les også

Trump vil ikke automatisk støtte NATO-allierte

Angrepene på Hillary Clinton har haglet, mens optimisme og konkret politikk har vært fraværende. «Bur henne inne! Bur henne inne!» har vært en tilbakevendende, taktfullt rop fra publikum.

Clinton blir stemplet som en forræder som importerer terrorister, som en svikefull utenriksminister og som en kriminell, korrupt politiker. Hver gang en taler sa at «Hillary Clinton skal aldri, aldri bli president i USA», har publikums jubel stått i taket.

Dette er ikke en oppskrift på å forbedre landet, men for å splitte befolkningen.

Konsekvensen blir mindre tillit i samfunnet og større forakt for politikerne. Skulle Hillary Clinton bli valgt, har republikanerne lagt grunnen for totalt å undergrave hennes posisjon.

Fremstillingen av henne som en kandidat uten legitimitet, uttrykker en antidemokratisk holdning.

Ja, det kan skje:

Les også

Derfor kan Trump vinne

Mathias Fischer:

Les også

Ingen erfaring. Bare ego, løgner og populisme. Donald Trump er tidenes minst kvalifiserte presidentkandidat.

Republikanerne har brukt uken på å etablere Trump som «lov og orden»-kandidaten, selv om meningsmålingene viser at kriminalitet ikke er særlig viktig for velgerne. Det kan han endre. Trump har rett i at vold og drap er et stort problem i landet, men hans fremstilling skaper et inntrykk av at landet er utrygt for alle – og at det er i ferd med å bli verre.

Selv om det ikke blir sagt eksplisitt, er det en underliggende rasisme i budskapet. Omtalen av vold og drap er rettet mot afroamerikanere og latinamerikanske innvandrere.

Ifølge Donald Trump er USA et ødelagt land. Han omtaler verdens største militærmakt som svak og verdens største økonomi som en taper. Alt har gått galt, og alt skyldes dumme, forræderske politikere i Washington DC.

Donald Trump har vist at han ikke er kvalifisert til å bli president. Det kan fremdeles unngås.

Men budskapet hans har allerede truffet mange. Republikanernes landsmøte viser at Trump har endret partiet. De nører opp under hat, ikke håp. De skaper frykt, ikke fremtidstro. De påfører landet splittelse, ikke samling.

Selv om Trump skulle tape valget i november, har han allerede påført USA stor skade.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».