1950-tallet ringte. De vil ha stortingsrepresentanten sin tilbake.

Jo, kvinner ønsker å arbeide. Jon Helgheim (Frp) kan ikke bortforklare sin egen tafatthet med «biologi».

Publisert Publisert

MANN: «Det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. Det kan ikke være stort annet enn kvinners frie valg som forklarer de fleste forskjeller i arbeidslivet», skrev stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) på Facebook. Han tar feil. Foto: Morten Uglum / Scanpix (arkiv)

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Pinlige Facebook-poster har også sine positive sider. De kan være veldig avslørende for hvordan en stortingsrepresentant faktisk ser på verden.

Ta Fremskrittspartiets Jon Helgheim, for eksempel. Han skrev denne uken en post som samtidig både fortjener og ikke fortjener å bli gjengitt i sin helhet:

Dette viser jo at kjønnskvotering, fedrekvoter og andre tåpelige påfunn er meningsløst. Det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. Det kan ikke være stort annet enn kvinners frie valg som forklarer de fleste forskjeller i arbeidslivet. La oss derfor kutte ut alt tøyset og ønske kvinner velkommen til å jobbe mer, sjefe mer og tjene mer, dersom de ønsker det :)

Les også

Frp-topp: – Biologiske forskjeller gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn

Helgheim fremstiller det som meningsløst å jobbe for mer likestilling, fordi naturlover tilsier at ingenting kan endre seg. Det er feil.

Det er gode grunner til å være kritisk til kvotering, og det er forståelig at Frp er motstander av fedrekvoten. Men når han kaller tiltakene for meningsløse, gjør Helgheim det tydelig at han ikke har fulgt med. Likestillingspolitikk fungerer.

Vellykket politikk har gjort at flere kvinner har kommet inn i arbeidslivet – av fri vilje og til det beste for samfunnet.

«Kvinners frie valg» forklarer ikke alene forskjellene i arbeidslivet. Statistikken er tydelig: Det er flere kvinner enn menn som jobber ufrivillig deltid. De ønsker å jobbe mer, sjefe mer og tjene mer, så det er ikke viljen det står på.

Dette kan Helgheim gjøre noe med, hvis han vil. Men han virker ikke å være interessert i å utforme en politikk som gjør at de som ønsker å jobbe mer, skal få gjøre nettopp det.

KVINNER: Det finnes kvinner som ønsker å jobbe mer. Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix (arkiv)

Arbeidsfordelingen mellom kvinner og menn har variert stort mellom ulike tider og ulike kulturer. Det vil ikke være lett for Helgheim å finne bevis på at kvinner er preget av latskap og lav arbeidsvilje.

Det er bare å se seg rundt, som på Helgheims egen partileder Siv Jensen, eller statsminister Erna Solberg (H).

Kanskje mener Helgheim at de gjør det samme som hans partifelle Sylvi Listhaug en gang sa om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, nemlig «opphever biologien».

Heldigvis er det ikke Helgheim alene som styrer norsk arbeidspolitikk. Dessverre er han ikke alene om slike utdaterte holdninger. Å spre slike myter bidrar bare til å gjøre det mer krevende for kvinner i arbeidslivet.

Helgheim bør følge sitt eget råd, og kutte ut alt tøyset.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».