Idretts-Norge må protestere mot regimet i Qatar

Arrestasjonen av de to NRK-journalistene er et angrep på pressefriheten.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende
Den britiske avisen Guardian har avslørt at 6500 arbeidere har mistet livet siden Qatar ble tildelt VM i 2010. – Det er kanskje like greit at Norges fotballandslag ikke er kvalifisert til parodien av et mesterskap som skal avvikles i november og desember neste år, mener BT.
Publisert Publisert
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Da to NRK-reportere ble arrestert og fengslet i Qatar denne uken, befestet det inntrykket av et regime som er uhyre lite opptatt av demokrati og ytrings- og pressefrihet.

Episoden er opprørende, og den svekker Qatars omdømme ytterligere. Det er bra at regjering og idrettsorganisasjonene reagerer tydelig.

Samtidig bør selvransakelsen sette inn, både i Norges Fotballforbund (NFF), ved Statsministerens kontor og i norsk næringsliv.

Les også

NRK-journalister: Pågrepet etter intervju med VM-sjefen

Tildelingen av fotball-VM 2022 til Qatar var resultatet av omfattende korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Debatten om Qatar-VM i NFF i vår endte med nederlag for dem som krevde boikott. Men ledelsen forpliktet seg til å sette ned et såkalt «Qatar-utvalg», som skal «stille krav om forbedringer» i landet.

NFFs tiltak fremstår naive. Arrestasjonene er et forvarsel om hvordan Qatar vil benytte VM til sensur og såkalt «sportsvasking», og det kan NFF gjøre svært lite med.

Norske politikere har til dels vært fraværende i boikott-debatten. En forklaring kan være at Norge har betydelige økonomiske interesser i Qatar.

Store og delvis statlig eide bedrifter som Yara, Hydro og Kongsberg Gruppen hadde i 2019 investeringer til en verdi på over 80 milliarder kroner i Qatar, ifølge en oversikt fra Næringsdepartementet.

Det er tydeligvis krevende å belære en lønnsom handelspartner om demokrati og menneskerettigheter.

Men utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bør være tydelig. Å hindre utenlandske journalister å gjøre jobben sin, er et maktovergrep.

Hvis regimet fortsetter sin praksis, bør det få konsekvenser for det offisielle samarbeidet mellom Norge og Qatar.

Les også

Solbakken om Qatars NRK-arrestasjon: – Det er tragisk

Qatar er et styrtrikt emirat, der kontrollen over både landets ressurser og den lovgivende og utøvende makten går i arv i en og samme familie. Politiske partier er forbudt.

Den store majoriteten av befolkningen er gjestearbeidere, som har svært få juridiske rettigheter. Amnesty og flere andre organisasjoner har gjentatte ganger varslet om elendige forhold for dem som bygger VM-arenaene.

Den britiske avisen Guardian har avslørt at 6500 arbeidere har mistet livet siden Qatar ble tildelt VM i 2010.

Det er kanskje like greit at Norges fotballandslag ikke er kvalifisert til parodien av et mesterskap som skal avvikles i november og desember neste år.

Publisert
 1. Leder
 2. Fotball-VM
 3. Qatar
 4. Boikott
 5. Pressefrihet

Les mer om dette temaet

 1. Qatar om NRK-journalistene: Ble arrestert for å filme på privat område

 2. Amnesty med ny Qatar-rapport: – Har ikke innfridd løftene

 3. – Hele verdens søkelys vil være på det som har skjedd

 4. – Helt uakseptabelt. Vi reagerer meget sterkt.

BT anbefaler

Brann har åtte nye spillere siden sommeren. Bare én var i Hornelands øyne en klar forsterkning.

Brann rustet opp til høsten med åtte nye spillere, men Horneland er usikker på om laget ble forsterket.

LES SAKEN