Heia Brann!

Fotballklubbene er endelig på banen i kampen mot homohets.

Publisert: Publisert:

SPORTSKLUBBEN: Sånn så det ut da Brann-laget gikk i 17. mai-prosesjonen for noen uker siden. Lørdag stiller de i paraden til Regnbuedagene for å vise motstand mot homofobi og homohets. Foto: Rune Sævig (arkiv)

Brann leder serien, Bergen topper værmeldingen og Regnbuedagene er i gang.

Denne trepoengeren er en kombinasjon som kan bidra til å skape en reell og viktig endring.

Lørdag går Brann i pride-paraden til festivalen, som feirer seksuelt mangfold. Søndag skal de slå Vålerenga på Stadion pyntet med regnbueflagg.

Det er veldig positivt at Brann og andre klubber nå engasjerer seg sterkt for å bekjempe homofobi i fotballen.

På sitt beste er fotballen en uslåelig form for mangfold og inkludering. Folk fra hele verden spiller sammen og jubler sammen. På banen er det bare fargen på drakten som betyr noe.

På sitt verste har idretten vært en arena for hatefull og ignorant rasisme.

Det gjelder også i norsk toppfotball, hvor det har vært tilfeller av rasistisk hets fra tribunen mot enkeltspillere.

Dette har flere fotballforbund tatt på alvor. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) kjører sin kampanje «Nei til rasisme», og i Norge har «Gi rasisme rødt kort» satt sitt preg på fotballen.

Homofobi og hets er en tilsvarende utfordring.

Ingen mannlige norske spillere eller trenere i eliteserien har noen gang vært åpne homofile. Det er neppe fordi ingen homofile har spilt toppfotball.

I fotballkulturen har «homo» lenge vært et skjellsord. Både på banen og tribunen er det en ukultur som er på vei bort, men som ennå ikke er over.

For å nå målet, må alle bidra. Utøverne må jobbe med garderobekulturen, supportere med tribunekulturen og barns forbilder må bruke sin innflytelse på å sende et riktig signal om likeverd.

Det er nettopp det spillerne gjør nå, for eksempel når Brann-spiller Vito Wormgoor søndag skal bruke et kapteinsbind med regnbuefargene.

FEST: Regnbuedagene i Bergen avsluttes med parade lørdag. I fjor var det i alle fall god stemning. I år stiller også Sportsklubben Brann i paraden. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Les også

Kommentar: Den ekle sexen

Dessverre er det ikke Norges Fotballforbund som selv har tatt initiativ til arbeidet mot homohets i fotballen. For et par år siden ble klubber nektet å bruke regnbuefargene på cornerflagget. Nå er forbundet endelig på banen.

Men andre skal ha større honnør.

Raftostiftelsen driver kampanjen #tacklehomophobia i samarbeid med en organisasjon for seksuelle minoriteter i Uganda, der homofili kan straffes med livstid i fengsel.

Brannsupporter Gjert Moldestad fortjener skryt for engasjementet han har hatt for saken. I mange år har han jobbet hardt for å få fotballen til å bidra i kampen.

Selv etter mange viktige seire, er det fremdeles en lang vei å gå før homofile verden rundt kan være seg selv uten motstand.

Men hvis det er noe Brann har vist de siste årene, er det at man kan gjøre store fremskritt på kort tid.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».