Tilbake til forhandlingsbordet

Arbeidet for fred i Colombia må fortsette. Forhåpentlig kan en bredere prosess samle folket rundt en avtale.

AVVIST: Colombias president Juan Manuel Santos presenterte her en fredsavtale med FARC-geriljaen. Den ble avvist i en folkeavstemning mandag. Scanpix

Partene i den colombianske fredsavtalen var en het kandidat for årets fredspris, som presenteres fredag. Men mandag morgen ble de trolig uaktuelle. Sjansen røk da resultatene fra folkeavstemningen kom inn. Et knapt flertall sa nei til avtalen mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

Dessverre.

Konflikten med colombianske myndigheter, paramilitære grupper og FARC-geriljaen er den lengstvarende væpnede konflikten i Latin-Amerika. Fra midten av 60-tallet har kampene vart, og konsekvensene har vært fatale. Flere hundretusener er døde og rundt seks millioner innbyggere er på flukt. Konflikten har vært destabiliserende for staten og økonomien. FARC har tjent penger på kidnappinger og narkotikahandel.

Derfor var fredsavtalen en svært gledelig og etterlengtet nyhet. Den ble presentert i sommer, men søndag stemte 50,2 prosent nei. Nå må partene tilbake til forhandlingsbordet.

Meningsmålingene tydet på et klart flertall for ja-siden, men akkurat som med Brexit-avstemningen viste det seg at optimisme er farlig.

Årsakene til nei-flertallet er nok mange. En stor del av velgerne, særlig dem i de store byene, lever langt fra konflikten. Da er ikke behovet for avtalen like tydelig, i alle fall ikke når de oppfatter den som altfor raus med FARC-opprørerne.

Les også

Børge Brende var sentral i forhandlingene: Norsk skuffelse over valgsjokk i Colombia

Les også

Dette skjedde søndag: Nei til fredsavtale i Colombia

Avtalen unntar ikke FARC for ansvar eller straff. En spesialdomstol vil bli opprettet for å dømme FARC-ledere som er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. De som tilstår, vil få en mild og begrenset straff. Skulle noen ikke erkjenne ansvar, venter en fengselsstraff.

En slik løsning er nødvendig for å få på plass en fredsavtale. Uten en form for amnesti, ville FARC-lederne ikke hatt noe personlig insentiv for å signere avtalen. Det viktigste er å oppnå fred, ikke å straffe geriljaen.

Det er en krevende balansegang, noe resultatet i folkeavstemmingen viste.

Fredsprosessen startet i 2012. Da hadde myndighetene slått kraftig tilbake mot FARC, men det ble tydelig for begge parter at ingen av dem kunne vinne kampen militært.

Med den foreslåtte avtalen vil FARC få danne et politisk parti og delta i den demokratiske prosessen.

Etter at valgresultatet ble klart, gjentok FARC-lederen Rodrigo Londoño at han fremdeles ønsker å få plass en løsning.

Når partene forhåpentlig går tilbake til forhandlingene, er det trolig Farc som må være villig til å fire på kravene.

«Jeg vil fortsette å søke fred frem til min siste dag som president», sa Colombias president Juan Manuel Santos. Den dagen kan komme om to år, når neste presidentvalg skal holdes. Med tidligere president Álvaro Uribe som en av de sterkeste talspersonene for nei-siden, er det å frykte at motstanderne av fredsavtalen kan vinne frem ved neste valg.

Nå bør myndighetene involvere flere i fredsprosessen. Uribes budskap har vært at han ønsker fred, men en bedre avtale. Dersom flere av dem som sa nei til avtalen, nå deltar i forhandlingene kan en løsning være lettere å oppnå.

Selv om en fredsavtale kan være bedre enn en annen, er som regel enhver fredsavtale bedre enn ingen.

Forhåpentlig vil Colombia igjen være aktuell for fredsprisen neste år. Folket trenger fred.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».