USAs flyktningskam

Behandlingen av flyktninger ved grensen til Mexico er uverdig og bryter menneskerettighetene.

Publisert Publisert

UVERDIGE FORHOLD: Bildet er tatt i forrige uke, i Rio Grande Valley Centralized Processing Center i Rio Grande City, Texas. «Interneringen av barn og unge er et grovt menneskerettighetsbrudd. Verdenssamfunnet, inkludert den norske regjeringen, bør reagere tydelig», mener BT. Foto: Scanpix

Tidligere denne uken gikk direktør John Sanders i US Customs and Border Control av, etter flere avsløringer om skandaløse forhold for mellomamerikanske flyktninger i interneringsleirer i Texas.

At jobben hans ble uutholdelig, er forståelig. En ny rapport fra juni viser overfylte interneringssentre. Voksne og barn holdes i varetekt i mer enn to uker under primitive forhold, selv om de etter reglene kun skal holdes i 72 timer.

Mest sjokkerende er praksisen med å skille barn fra sine foreldre. Ifølge amerikanske menneskerettsorganisasjoner er flere hundre barn utsatt for denne behandlingen siden høsten 2017.

FNs høykommissær for flyktninger og Unicef har siden i fjor sommer protestert mot praksisen. Men USAs regjering har til nå møtt kritikk med taushet og arroganse.

USAs internering av barn og unge er inhuman. Et foto av en far og hans datter som druknet under kryssingen av Rio Grande, har også bidratt til nytt fokus på flyktningenes lidelser.

Verdenssamfunnet, inkludert den norske regjeringen, bør reagere tydelig.

Les også

Bildet som opprører amerikanerne

Interneringen er et sentralt tiltak i president Donald Trumps innvandringspolitikk overfor flyktninger og migranter som krysser USAs sørgrense. Tiltakene har tragiske konsekvenser.

Leirene minner mer om fengsler. Barn blir sittende lenge uten basal omsorg eller normal voksenkontakt, uten visshet om hvor foreldrene er.

Flyktningstrømmen i sør er en betydelig utfordring for det amerikanske mottaksapparatet. Fra oktober 2018 til mars i år ble hele 268.000 personer arrestert av grensepolitiet i det de krysset grensen fra Mexico.

Å håndtere dette er krevende. USA har et legitimt behov for å hindre at strømmen av migranter fra sør kommer ut av kontroll. Mange er økonomiske flyktninger, uten reelt behov for beskyttelse.

En mer fornuftig tilnærming ville være å samarbeide tett med de mellomamerikanske statene for å håndtere problemet. Men diplomati og samarbeid er ikke Trump-administrasjonens sterkeste side.

Les også

Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 2020

USAs grensepolitikk er kynisk. President Trump bruker flyktningene bevisst i sin skremselspropaganda, for å overholde sitt løfte om å bygge en mur langs hele Mexico-grensen.

At den skandaløse behandlingen av mennesker i nød begrunnes i snever nasjonalisme, er ille.

Spesielt stygt blir det når det går ut over de aller yngste.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».