Vestlandet trenger flere stjerner

Michelin-stjernen til Bare Restaurant er en fin påskjønnelse for god innsats for miljø og matkultur.

Publisert Publisert

EN STJERNE I BOKEN: Restaurantsjef Jon Erik Øien (med dress og slips) feirer utmerkelsen sammen med mannskapet fra Bare Restaurant i Bergen. «Bare-stjernen er godt nytt for både matbyen og turistbyen Bergen», mener BT. Foto: Eirik Brekke

  1. Leserne mener

Velfortjente gratulasjoner har regnet over Bare Restaurant i Bergen, siden den fikk Bergens første Michelin-stjerne noensinne.

Den internasjonale utmerkelsen henger høyt, og er en honnør til kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen, restaurantsjef Jon Erik Øien og gründerne Øystein Ellingsen og Morten Tungesvik.

De har jobbet målbevisst for å løfte lokal matkultur over flere år. Stjernen deres bør være til inspirasjon for mange andre aktører på Vestlandet.

Les også

Bergen har fått sin aller første Michelin-stjerne

Det er bra at flere norske restauranter hevder seg i konkurransen.

At Senterpartiets Geir Pollestad bruker anledningen til å harselere med prisvinnerne, får skrives på kontoen for lettvint, populistisk markeringsbehov.

Utspillet om Michelin-snobberi og «pinsett-mat» er under pari. Spesielt når det kommer fra en politiker fra et parti som burde fremdyrke kreativ bruk av norske råvarer. Til alt overmål er Pollestad leder for Stortingets næringskomité.

Bare restaurant har for eksempel kråkebolle og kamskjell fra Øygarden, sjøkreps fra Bøvågen og økologisk ku fra Larsastova i Granvin på menyen.

Å heie frem bruken av lokalt produserte råvarer på denne måten, bør være viktig for politikerne. Både de og landbruksnæringen kan bli enda flinkere til å tenke nytt om norsk matkultur.

Michelin-stjernene er også et håndslag til miljøbevisste restauranter.

Hos publikum vokser bevisstheten om de kritikkverdige sidene ved dagens industrielle matproduksjon, ikke minst om skadevirkningene for miljø og klima.

Flere medier har de siste årene også avslørt grov svikt i dyrevelferden der maten vår produseres.

Overgangen til kortreiste og miljøvennlige forsyninger er nødvendig for å sette et mindre synlig avtrykk i karbonregnskapet.

Slik sett driver Michelin-restaurantene også viktig holdningsskapende arbeid.

Les også

Etter Michelin-stjernen fikk Bare så mange reservasjoner at systemet krasjet

Først og fremst er en Michelin-stjerne til en bergensrestaurant både fortjent og på tide.

Å lage virkelig god mat er en kunst, og å lykkes med å drive en restaurant på Michelin-nivå, krever en finstemt organisasjon og sterk dedikasjon til arbeidet.

At vår del av Vestlandet har restauranter på internasjonalt toppnivå, bør kunne skape større oppmerksomhet om lokal, kulinarisk kunst og råvarer.

Bare-stjernen er godt nytt for både matbyen og turistbyen Bergen.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».