Rolleblandingen i politiet er ødeleggende for tilliten

Politidirektoratets samrøre med Norsk Narkotikapolitiforening er ille. Dette må ryddes opp i nå.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende
– Nå avdekker Aftenposten at ansatte i Politidirektoratet har bevilget penger til NNPF, trass i at de selv var medlemmer. Slike opplysninger bidrar kun til å svekke tilliten til politiet, mener BT.
Publisert Publisert
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Samrøret mellom lobbyorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) og politietaten er godt dokumentert gjennom avsløringer det siste året.

Nå avdekker Aftenposten at ansatte i Politidirektoratet har bevilget penger til NNPF, trass i at de selv var medlemmer. Slike opplysninger bidrar kun til å svekke tilliten til politiet.

Les også

Ansatte i Bergen kommune har jevnlig vært på kurs med ruspolitisk forening. Nå varsler byrådslederen full gjennomgang.

NRK har tidligere vist at NNPF fikk om lag tre millioner kroner i støtte fra Politidirektoratet (POD) til utdanningskonferanser mellom 2001 og 2018.

I 2016 fikk NNPF 400.000 kroner i støtte til en slik konferanse. Søknaden var velsignet av blant andre en seksjonssjef i POD, og signert av en saksbehandler. Begge var medlemmer av organisasjonen de ville gi penger til.

Samme saksbehandler behandlet en liknende søknad to år senere, sammen med en ny seksjonssjef. Også denne sjefen var medlem av NNPF.

Oppsiktsvekkende nok, ble de POD-ansattes habilitet til å behandle slike søknader, aldri vurdert.

Stadig ny informasjon av denne typen bekrefter at politiets rolleforståelse i forhold til NNPF har vært fraværende.

Eksemplene er grelle. Blant annet har NNPF oppført ulike politikontor som foreningens adresse. Tjenestemenn har opptrådt i politiuniform når de har vært på oppdrag for NNPF.

I lang tid ble NNPF-medlemmenes kontingent trukket rett fra lønnen. Det skjer vanligvis bare med ved medlemskap i fagorganisasjoner. NNPF er en organisasjon for lobbyvirksomhet og aktivisme i ruspolitikk.

I Kristiansand fikk utesteder slippe unna prikkbelastning ved å nekte adgang for kunder med «legaliseringssymboler» på klærne. NNPF brukte altså politimessige straffemidler i sin egen, politiske kampanje.

Les også

En statsadvokat kan ikke opptre som rusaktivist på jobb

Samrøre av denne typen i landets voldsmakt er fullstendig uakseptabel, og det er vanskelig å forstå hvordan praksisen har fått gå så langt.

Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik sier til Aftenposten at POD er forberedt på å rydde opp dersom innbyggernes tillit er utfordret. Politiet vil vente på konklusjonene i den eksterne gjennomgangen Justisdepartementet har satt i gang.

Holdningen er passiv. Politidirektoratet bør allerede være godt i gang med opprydningen.

Politiet skal være upåvirket av politiske lobbyorganisasjoner, ikke minst når forsøk på påvirkning kommer fra egne ansatte.

Publisert
 1. Leder
 2. NNPF
 3. Politietaten
 4. Politiet
 5. Politidirektoratet (POD)

Les mer om dette temaet

 1. HVL-professor skal lede utvalg

 2. «Det må vere verdas lettaste jobb å granske samrøret i politiet»

 3. Politiets tilknytning til Narkotika­politi­foreningen skal granskes eksternt

 4. «Politiet må ta et oppgjør med sin rolle­forståelse i narkotikasaker»

BT anbefaler

141 boliger i Bergen kostet over ti millioner. Se bildene!

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN