Ledelse er mer enn kjønn

Likestillingsministerens kritikk av Telenor er hul. Bedrifter kan ikke styres av kjønnspolitikk alene.

GÅR AV: Tidligere leder for Telenor Norge Berit Svendsen slutter etter 30 år i selskapet. Det er utidig at likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) blander seg i det, mener BT på lederplass. Foto: Terje Pedersen, Scanpix

Publisert:

Berit Svendsen var en av tre kvinner i Telenors konsernledelse. Nå slutter hun etter 30 år i selskapet, etter å ha avvist tilbud om andre interne toppjobber.

Svendsens avgang fikk likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til å rykke ut og klandre Telenor-ledelsen for uholdbart mangel på mangfold. Det er useriøs og utidig innblanding fra regjeringshold.

Likestillingsministeren burde vite å spille kortene sine bedre, og ikke rope ulv, ulv bare fordi en kvinne forlater en toppstilling.

Les også

Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge: – En mørk dag i Telenors historie

Dersom Helleland hadde gjort bitte litt research før hun løp til kanonene, ville hun raskt blitt klar over at Telenor har 37 prosent kvinner i staben, og en tredjedel kvinner i ledelsen. Det er ikke ille for et internasjonalt børsnotert selskap.

Likevel gir Helleland konsernsjef Sigve Brekke beskjed om å «ta grep».

Det lyder hult, særlig når det kommer fra en Høyre-minister. Høyre er mot kjønnskvotering fordi det er illiberalt. Da blir det prinsippløst å kreve at bedriftene likevel skal levere på alle kjønnskvoteringens mål og tiltak.

Da Jon Fredrik Baksaas ga seg som Telenor-sjef i 2015, ble nåværende konsernsjef Sigve Brekke valgt til fordel for Berit Svendsen.

Brekke-ansettelsen var preget av at daværende styreleder Sven Aaser trosset næringsministerens oppfordring om å velge en kvinne, og at han ikke var helt sannferdig i forsikringen om at begge kjønn var representert i sluttrunden.

Dermed blir mange fristet til å forklare Svendsens avgang i et kjønnsperspektiv, der Brekke har villet kvitte seg med henne.

MANNSBASTION: Da Sigve Brekke ble ansatt som konsernsjef, var det mot næringsminister Monica Mælands (H) oppfordringer om å velge en kvinne. Foto: Terje Pedersen, Scanpix

De fleste konserndirektørene i Telenor sitter på tidsbegrensede kontrakter, nettopp for å sikre sirkulasjon i ledergruppen. Svendsen har vært sjef for Telenor Norge siden 2011, og hennes kontrakt løp ut i høst, ifølge DN.

– Dels ønsket vi å la andre slippe til og dels ønsket vi at Berit Svendsen skulle utvide sin kompetanse på et annet område, helst i Asia, sier Brekke til DN.

Den forklaringen er både plausibel og forståelig. Som politisk redaktør Trine Eilertsen skriver i Aftenposten: Svendsen er ikke hellig verken fordi hun er kvinne eller fordi hun har levert gode resultater.

Likestilling i norsk næringsliv står og faller ikke med at Svendsen fortsetter i Telenor. Norske bedrifter verken kan eller skal styres av kjønnspolitikk, og lederavganger har som regel bedre og mer komplekse årsaker enn kjønn. Såpass bør en likestillingsminister fra Høyre forstå.